Peter Pazmany

A katolikus megújulás és Pázmány Péter

Közzétette:

 

 

Az Erdélyi Fejedelemségben meghonosodott vallási sokszínűséggel és toleranciával szemben a Magyar Királyság területén a 16. század elején is folytatódott a rekatolizáció. Eszközei azonban lényegesen megváltoztak. A Rudolf korára jellemző erőszakos térítést felváltotta a szellemi fegyverekkel vívott harc, amelynek élén Pázmány Péter küzdött szóval és írással. Pázmány maga is reformátusnak született, s csak kamaszként katolizált. Ezután belépett a jezsuita rendbe. Krakkóban, Bécsben és Rómában tanult, majd 1597-től a grazi jezsuita egyetemen tanított bölcseletet. Vitairataiban, melyeket ő maga írt, élesen szembefordult a protestáns prédikátorokkal. Míg utóbbiak, például Magyari István sárvári lutheránus lelkész a „foltos pápista hit” követőit, vagyis a „faragott képekhez” imádkozó katolikusokat tették felelőssé az ország romlásáért (Az országokban való romlásoknak okairól, 1602), a vele vitázó Pázmány 1603-as Feleletében az „eretnekség”, a „lutherség” és a „hitben való tévelygés” váltak minden rossz okaivá. Fő műve, az Isteni igazságra vezérlő kalauz 1613-ban jelent meg. Térítő munkája során elsősorban a főúri családok megnyerésére törekedett, mivel a jobbágyok, bár az 1606-os bécsi béke a mezővárosok és a falvak lakói számára is biztosította a szabad vallásválasztást, az esetek többségében az urukat követték.

 

Peter Pazmany

Ismeretlen művész festménye Pázmány Péterről, a katolikus megújulás és ellenreformáció vezéralakjáról

1616-tól 1637-es haláláig Pázmány esztergomi érsekként a magyarországi katolikus egyház élén állt. Ebben a minőségében a bécsi egyetemen papnevelő intézetet létesített, székhelyén, Nagyszombatban pedig 1635-ben egyetemet. Az addigi sikertelen próbálkozások után ebből alakult ki az első tartósan – lényegében a mai napig – működő magyar univerzitás. Kevésbé bizonyult sikeresnek az egri püspök által alapított kassai jezsuita egyetem, amely csak néhány évtizedig, 1682-től 1773-ig működött.

Pázmány támogatásával jelent meg 1626-ban az első teljes katolikus bibliafordítás Káldi György jezsuita szerzetes és pozsonyi iskolamester tollából. 1651-ben ehhez társult az első magyar nyelvű nyomtatott katolikus énekeskönyv (Cantus catholici), amelynek azóta Káldi bibliafordításával együtt számos kiadása jelent meg. A Bécsben, Nagyszombaton és másutt felállított szemináriumok tucatjával bocsátották ki azokat a jól felkészült, híveik körében tartózkodó és rendszeresen prédikáló kispapokat, akik immár sikerrel vehették fel a versenyt protestáns vitapartnereikkel. Pázmány és 17. századi utódainak hittérítő tevékenysége, amely persze mindvégig a bécsi udvar hathatós támogatását élvezte, eredményes volt. A 17. század elején alig akadt néhány katolikus főúr az országrészben, a 17. század közepén viszont négy, protestáns vallását megtartó família kivételével már valamennyien a katolikus egyházhoz tartoztak. Bár a városi polgárok és a jobbágyok körében a térítés nem volt ennyire sikeres, a Dunántúl és Felső-Magyarország nyugati és középső felének alapvetően katolikus jellege ekkor alakult ki. Erdély és a Tiszántúl nagy része viszont protestáns, főleg kálvinista maradt. Magyarországon tehát Angliától, a német fejedelemségektől és a skandináv országoktól eltérően nem jött létre protestáns nemzeti egyház, viszont a katolikus egyház sem tudta úgy megőrizni vagy visszaerezni pozícióit, mint Itáliában, Spanyolországban, Franciaországban és Lengyelországban. A magyarországi lakosság etnikai sokszínűsége ekkortól tehát markáns vallási megosztottsággal párosult.

Forrás: Romsics Ignác: Magyarország története (207—208. oldal) Kossuth Kiadó, 2017 ISBN 978-963-09-9005-9

2 comments

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s