Elvis Presley

Elvis Presley

Közzétette:

 

 

Ő volt a rock and roll egyik legnagyobb előadója, egy egész amerikai nemzedék bálványa, aki nemcsak dalaival, hanem fergeteges előadásmódjával is megújította a könnyűzenét.

1954. július 4-én kezdődött azzal, hogy a 19 éves, még teljesen ismeretlen kamionsofőr, Elvis Presley felvette első hanglemezét a memphisi Sun stúdióban. Az A-oldalon a That’s All Right („Minden rendben”) című szám volt hallható, és ez ugyan még nem lett azonnali sláger, mint két év múlva a Heartbreak Hotel („Megtőrt szívek szállodája”), de a kivételes tehetség már itt is igen határozottan kezdte bontogatni szárnyait.

 

Elvis Presley

Standfotó Elvis legjobb filmjéből, az 1957-es Börtönrockból (eredeti címén: Jailhouse Rock), amelynek címadó dalát humoros jelenetként adta elő, és ezzel a későbbi könnyűzenei klipek egyik előfutára lett. | Elvis Aaron Presley (Tupelo, Mississippi, 1935. január 8. – Memphis, Tennessee, 1977. augusztus 16.)

Voltak a rock and rollnak más, vele egyenrangú csillagai is: Fats Domino (akit ő maga a legtöbbre tartott), Little Richard, Jerry Lee Lewis és Chuck Berry, de Elvis hozzátette kivételes orgánumához egészen egyedi, dinamikus színpadi mozgását is. Zenéje a fehér és a fekete hagyomány, a blues és country szintézise volt. Hamarosan az ő számait sugározta számos rádió és televízió, meg országszerte a zenegépek, s ismertté vált nemcsak Amerika-szerte, hanem az egész világon is.

Kirobbanó sikerében része volt menedzserének, a magát ezredesnek hívó Tom Parkernek (valójában csupán egy polgárőrség címzetes ezredese volt). A jó propaganda is közrejátszott abban, hogy a rockzene királyaként kezdték emlegetni (bár ugyanez megtörtént Little Richarddal is).

A hirtelen rászakadt dicsőségnek persze ára volt. Először is túl sokat foglalkoztatták másod- és harmadrangú filmek főszereplőjeként, amelyeknek nem egy dala már nélkülözte Elvis zenéjének kezdeti eredetiségét, sőt, idővel hátat fordított forradalmi stílusának, és egyre konzervatívabb számokat adott elő. Ezenkívül komoly gondot jelentett az is, hogy Elvisnek, aki alapjában véve igen egyszerű ember volt, fejébe szállt a dicsőség, kezdett extravagánsan viselkedni, ráadásul rászokott a nyugtatókra és ajzószerekre. Ingerlékennyé, kiszámíthatatlanná vált, majd evési zavarai lettek, és rettenetesen elhízott. Fiatalon, 42 évesen halt meg altató-túladagolás miatt, Graceland nevű mesebeli memphisi kastélyában. Több tízezren gyászolták a temetésén, és sokan még évekig nem akarták elhinni a halálhírét – pedig nem ő lett halhatatlanná, csak a legjobb dalai.

Forrás: Roberto Mottadelli, Gianni Morelli – A 20. század legmeghatározóbb egyéniségei (180—181. oldal) Corvina Kiadó, 2018 ISBN 978 963 13 6495 8

2 comments

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s