Lenin Vladimir

Vlagyimir Lenin

Közzétette:

 

 

Az 1917. novemberi, ám az orosz időszámítás miatt hagyományosan „nagy októberi”-ként emlegetett kommunista forradalom vezére Vagyimir Iljics Uljanov néven született, de az egész világ Leninként ismerte meg.

A történelem fintora, hogy a világ első győztes munkás- és parasztforradalmának vezetője értelmiségi volt. Meggyőződéses marxista, rendkívül tehetséges propagandista és meggyőző szónok, aki egy tragikus családi esemény hatására lett forradalmárrá: rajongásig szeretett bátyját, Alekszandr Uljanovot 1887-ben kivégezték a III. Sándor cár elleni sikertelen merénylet résztvevőjeként.

 

Lenin Vladimir

Lenin a nemzetközi kommunista szövetség, a Komintern harmadik, 1921-ben megrendezett kongresszusán szónokol. Oroszországban ekkorra a Vörös Hadsereg már fölébe kerekedett a régi rendszer híveinek, a „fehéreknek”, Lenin pedig immár a kommunista forradalmat szerette volna exportálni más országokba az ottani testvérpártok segítségével.

Öccse ettől kezdve a hatalom elleni harcnak szentelte életét. 1893-ban, miután a kazányi egyetemről eltanácsolták politizálás miatt, (a később mintegy 70 évre róla elnevezett) Szentpétervárra költözött, és az Orosz Szociáldemokrata Munkáspárt tagja ként hívta fel magára a cári rendőrség figyelmét. 14 havi börtönre, majd három év szibériai száműzetésre ítélték. A mozgalomban ismerkedett meg feleségével, Nagyezsda Krupszkajával, akivel együtt nyugatra: Svájcba, Németországba és Angliába emigrált a további üldöztetés elől, és innen népszerűsítette forradalmi eszméit. Az 1903-as londoni kongresszuson az ő frakciója, a bolsevik kerekedett felül az OSZDMP-n belül.

Lenin felismerte, hogy az első világháború kiváló alkalmat kínál a forradalom végrehajtására, amelyet szeretett volna összekapcsolni Oroszország kilépésével a háborúból. Ez utóbbi elképzelése miatt kapott segítséget a németektől, akik néhány más orosz ellenzékivel együtt egy keletre tartó vonaton 1917 áprilisában becsempészték őt Oroszországba. Itt februárban egy polgári forradalom már lemondatta II. Miklós cárt, ám Lenin nem elégedett meg ennyivel: meg akarta dönteni Alekszandr Kerenszkij ideiglenes kormányát, és a nem baloldali pártokat el akarta távolítani a saját pártjának másik frakciójával, a mensevikekkel együtt, hogy minden hatalom a munkástanácsok, a szovjetek kezében összpontosuljon.

 

Lenin Vladimir

1920. május 5-én Lenin a vöröskatonáknak tart lelkesítő beszédet Moszkvában. A sebtében összeeszkábált szónoki emelvény is jelzi, mennyire közel akart maradni Lenin a néphez. Az eredeti fotón ott állt mellette két másik kommunista vezető: Trockij és Kamenyev is, őket azonban Lenin halála után Sztálin kiretusáltatta a képről, mivel árulónak nyilvánította őket.

A drámai események egész sora következett. Az 1917. novemberi forradalomban a bolsevikok Lenin vezetésével magukhoz ragadták a hatalmat. Az OSZDMP átalakult kommunista párttá, s hamarosan kiépítette az országban az egypártrendszert. A termőföldet felosztották a parasztok között. A háborút lezáró, ám kérészéletű breszt-litovszki béke után a lemondott Miklós cárt családostul meggyilkolták, majd kitört a véres polgárháború, amelyből Leninék, vagyis az úgynevezett vörösök kerültek ki győztesen. Oroszországban és a cári birodalom birtokain 1922-ben létrehozták a világ első kommunista országát, a Szovjetuniót. Mindezt Lenin vezényelte le, ám ő csakhamar súlyosan megbetegedett, és 1924-ben meg is halt, helyét milliók balszerencséjére – átadva Joszif Sztálinnak.

Lenin tetemét – végakarata ellenére – bebalzsamozták, s mindmáig közszemlére tették a moszkvai Vörös téren épített mauzóleumban. Winston Churchill frappánsan foglalta össze, hogy mit is jelentett ő az oroszoknak: „A legnagyobb balszerencséjük az volt, hogy megszületett; a második legnagyobb az, hogy meghalt.”

Forrás: Roberto Mottadelli, Gianni Morelli – A 20. század legmeghatározóbb egyéniségei (40—43. oldal) Corvina Kiadó, 2018 ISBN 978 963 13 6495 8

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s