Shenute

Közzétette:

 

 

Shenute a negyedik és ötödik század kimagasló egyénisége és az egyiptomi kereszténység, ill. szerzetesség egyik legjelentősebb személyisége. Nagyon fontos kolostor-szervező tevékenysége és irodalmi munkássága: igen sokat írt, Pakhóm és az ő írásaival teremtődött Shenoutemeg az eredeti (és nem fordított) kopt irodalom nyelve. Születési dátuma nem biztos, de ha 118 évig élt, 348-ban született és 466-ban halt meg. Pdzsól apát halála után vette át a híres Fehér Kolostor vezetését, amelynek története valójában Shenutéval kezdődik. Úgy fejlesztette a kolostort, hogy az arab életrajz adatai alapján 2200 férfi és 1800 nő élt ott. A kolostor a mai Sohag nevű város közelében volt, mára csupán temploma maradt meg.

 

White Monastery Sohag, Egypt

A Fehér kolostor maradványai Sohagban (Egyiptom)

Aki a kolostorba felvételt akart nyerni, le kellett mondania tulajdonáról a kolostor javára, és egy egyéves próbaidő után vették fel a szerzetesek közösségébe. A kolostor ezzel együtt nagy gazdagságra tehetett szert, amely természetesen nagy hatalmat is biztosított a kolostori elöljáróknak.

Shenute életét a közösség szervezésének szentelte. Nagyon szigorú engedelmességet követelt a szerzetesektől, és azt be is tartatta. Sokszor olvasunk arról az életrajzában, hogy milyen módon bánt engedetlen, vagy lusta szerzetesekkel. Mély hívő emberként ismertté vált a környező lakosság körében, így a kolostort sokan keresték fel, hogy áldást kérjenek az apáttól. Legendás életrajzában, melyet Bésa nevű tanítványa írt, az is olvasható, hogy oroszlánok kértek és kaptak áldást Shenutétól – ez a motívum pedig csak a legjámborabb keresztényekkel kapcsolatban fordul elő.

Jelentőségét az egyiptomi kereszténységben az is mutatja, hogy a 431-es Ephesosi III. Egyetemes Zsinaton Szent Cirill (Kyrillos) alexandriai pátriárka mellett ő is részt vett.

Életrajzát már magyarul is olvashatjuk a Luft Ulrich által szerkesztett Istenek, szentek, démonok Egyiptomban című szöveggyűjteményben.

Forrás: Szépművészeti Múzeum (szepmuveszeti.hu/hyperion/lexikon)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s