César Franck by Pierre Petit

César Franck

Közzétette:

 

 

(1822—1890)

Orgonista és zeneszerző. Egy bankár fiaként Liège-ben született. Leghíresebb műveit – a d-moll szimfóniát, a hegedűszonátát és a vonósnégyest – élete utolsó négy évében írta.

César Franck by Pierre Petit

César Auguste Jean Guillaume Hubert Franck (Liège, 1822. december 10. – Párizs, 1890. november 8.) zeneszerző, orgonaművész és zenetanár. | Pierre Petit fényképe Franckról

Ha senki sem jelent meg az óráján a Párizsi Konzervatóriumban, szelíden beszólt Massenet osztálytermének ajtaján:

Hozzám senki nincs?

Máskor ezt kérdezte:

Uraim, átjönne valamelyikük egy-két percre, hogy ne legyek annyira egyedül?

1916 novemberében, miután a rue de Tournonon előadták Franck vonósnégyesét, egy szőrmekabátot viselő, sápadt, bajuszos úr lépett a muzsikusokhoz, és megkérdezte őket, eljátszanák-e külön, csak neki a darabot. Néhány nappal később, éjfélkor az idegen eltaxizott a brácsáshoz, és felkeltette az ágyból. Sorban begyűjtötték a többieket, és elmentek a Haussmann sugárút 102-be, ahol e házimuzsika szervezője, Marcel Proust Az eltűnt idő nyomában kéziratlapjai közé heveredett, és átadta magát a zene élvezetének. Utána sült krumplival és pezsgővel kínálta a muzsikusokat, majd megkérte őket arra az „óriási szívességre”, hogy játsszák el neki a művet még egyszer. Rendes fellépti díjat adott nekik, és amikor távoztak, a sötétbe borult utcán négy előre kifizetett taxi várta őket.

A kvartet, amelynek Gaston Poulet volt a primáriusa, a háború alatt többször is játszott Proustnak. Volt idő, amikor az író arra gondolt, magával viszi őket Velencébe, hogy napkeltekor a Canal Grande partján játszanak neki. A Franck-vonósnégyes, amely először ragadta meg a képzeletét, lett az alapja a remekművében említett Vinteuil-szeptettnek.

Forrás: Norman Lebrecht – A komolyzene anekdotakincse (174—175. oldal) Európa Könyvkiadó Budapest, 2012 ISBN 978 963 07 9362 9

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s