Sigmund Freud

Sigmund Freud

Közzétette:

 

 

A huszadik század legtöbbet idézett szerzői közé tartozik. Provokatív volt és újszerű, a pszichoanalízis atyjaként megváltoztatta az ember önmagáról alkotott képét. Munkássága nagyban befolyásolta kora kultúráját.

Erkölcstelen! Perverz! Eretnek! Szexmániás! Így záporoztak Sigmund Freud osztrák pszichológusra a szidalmak Álomfejtés című 1899-es könyvéért. Leginkább a tudattalan fogalma botránkoztatta meg a kortársait. Pszichoanalitikus elméletének sarkpontja ugyanis az volt, hogy a lelkünk mélyén rejtőző tudattalan az ösztönök és vágyak kaotikus tárháza, melyek az ember tudta nélkül befolyásolják a mindennapi életét. Más szóval azt jelentette ki, hogy az ember énje nem úr a saját házában, majd megtoldotta ezt azzal, hogy az emberi természetet meghatározó ösztönök szexuális jellegűek már attól a pillanattól kezdve, amikor anyánk emlőjét szopjuk. Ha pedig a szülők nem megfelelően reagálnak ezekre az ösztönökre, akkor azok lelki betegségekhez vezethetnek.

Sigmund Freud

Freud 1922-ben, az elmaradhatatlan szivarral a kezében (naponta húszat elszívott). Nem a dohányzás volt az egyetlen gyengéje, hiszen kokainista is volt, továbbá szenvedélyesen gyűjtötte a műkincseket és a perzsaszőnyegeket. Mindezeket a gyarlóságokat önmaga elemezte ki és használta fel elméleteinek alátámasztásához.

Ezek a tételek elfogadhatatlanok voltak a huszadik század elejének puritán bécsi társadalma számára, ezért megindult a pletyka Freud magánéletéről. Amikor 1905-ben megjelent Bruchstück einer Hysterie-Analyse („Egy hisztériás eset analízisének töredékei”) című műve, amelyben az ifjú Ida Bauerrel folytatott analízisének bizonyos részleteit ismertette, egyes olvasók azzal vádolták meg, hogy viszonya volt betegével. Ugyanakkor a terápia sikerével felhívta magára a szakma figyelmét is. Egyetlen vádat nem tudott Freud soha kivédeni: a zsidóságát, amiért az 1930-as évek második felében a nácik szigorú megfigyelés alá helyezték az akkor már idős orvost. Ez elől 1938-ban Londonba menekült, ahol nagy tisztelettel fogadták.

Magának a pszichoanalízisnek még ma is vannak kritikusai:egyesek szerint elavult, mások szerint Freud embergyűlölő volt, megint mások szerint (lám, hogy változnak az idők!) túlzottan moralizáló. Azonban a tudattalanról alkotott elképzelése gyökeresen megváltoztatta az ember önmagáról alkotott képét. Mára az olyan általa meghatározott fogalmak, mint az elfojtás vagy a neurózis, köztudottá váltak. Arról nem is beszélve, hogy az emberi lélek rejtelmeinek feltárása mennyi mindennel gazdagította az irodalmat, a filmet, a zenét és a popkultúrát.

Forrás: Roberto Mottadelli, Gianni Morelli – A 20. század legmeghatározóbb egyéniségei (14—15. oldal) Corvina Kiadó, 2018 ISBN 978 963 13 6495 8

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s