Dreamtime

Álomidőszak s a halottak csontjai

Közzétette:

 

 

Dreamtime”: ez a költői szó az ausztrál őslakosok számára titokzatos és sokértelmű: jelenti a világ és teremtményeinek létrejöttét, az élőkre és holtakra vonatkozó szabályokat. Az „Álomidőszak” azonban a meg nem születettek s a halottak birodalma is, és szorosan kapcsolódik a mindennapi élethez. Erre irányul az élők látszólag álmatag tisztelete a szent helyeken és a különböző tárgyak – állatok, növények vagy eszközök előtt.

 

Dreamtime

Aboriginal alkotás az Álmodásról Uluru-ban Alice Springs közelében.

aboriginal, correboree

WR Thomas, Dél-ausztrál Corroboree , 1864, Dél-ausztráliai Művészeti Galéria

Az imádatnak ettől a többnyire néma formájától lényegesen különböznek a corroboree didgeridooritmikus rítusai: egyfajta tánc ez, melyet hagyományos hangszerek, például didgeridook – mély hangú fúvócsövek – hangjára járnak. A corroboree azonban vallásos tartalom nélküli táncmulatság is lehet, ezen idegenek is jelen lehetnek.

Az őslakosok néhány szertartásán csak olyan férfiak vehetnek részt, akiket már ünnepélyesen férfivá avattak. A ceremóniák középpontja gyakran a tjurunga – egy mitikus és kultikus tárgy – melyet női vagy gyermeki szem nem illethet, mert életveszélyt hoz reá. Vannak tjurungák, melyeket zsinórhoz erősítve dobnak a levegőbe, s közben hangos kiáltásokkal figyelmeztetik a be nem avatottakat, hogy ne közelítsenek.

 

Tjurunga Stone

Tjurunga kő

Különösen titokzatos rítus a bone pointing, a halálos átok, amit rendszerint a varázsló mond ki súlyos bűn esetén. Ilyenkor egy rituális csonttal a bűnösre mutat, akinek nem szabad tudomást vennie a ceremóniáról, de természetesen tudnia kell róla, hogy hasson rá az átok szuggesztív ereje.

A bone pointing hatásának számos bizonyítéka van: a „megjelölt” rendszerint öngyilkosságot követ el. Nem csoda, hogy sok, immár városban élő őslakos is hisz a varázslatokban.

 

Aboriginal symbols

Aboriginal Dreamtime – Aboriginal szimbólumok

Forrás: Ezerarcú világunk – Ázsia, Ausztrália (428. oldal) Dunakönyv Kiadó, Budapest, 1993 ISBN963 7961 04 6 ISBN 963 7961 33X

Kapcsolódó tartalom: Uluru Kata Tjuta Nemzeti Park | Az ausztrál őslakosok kultúrája

One comment

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s