Uluru Kata Tjuta Nemzeti Park

Közzétette:

 

 

A hatalmas síkságból minden átmenet nélkül kiemelkedő vörös sziklát egykor angol nevén, Ayers Rockként ismerte a világ, de ma már közismert anangu neve is, az Uluru – melyet Ausztrália kormánya hivatalosnak ismert el 1985-ben, amikor egy 1976-os törvény értelmében ünnepélyesen visszaszolgáltatták a területet az őslakosoknak.

Ez csak egy volt a számos arra irányuló lépés közül, hogy az ausztrál kontinens őslakói visszakapják a földjüket – bár azzal a megszorítással, hogy egyes fontos és nevezetes területeket, így a nemzeti parkokat még 99 éven át ők és az ausztrál szövetségi kormány közösen igazgassanak. Az Uluruhoz hasonló nevezetes képződmény az angolul Olga-hegyeknek hívott 36 szikla csoportja, amelyeknek közös neve angolul Kata Tjuta, azaz „Sok Fej”. Ezek mintegy 30 kilométerre fekszenek az Ulurutól; geológiai összefüggés van a kettő között, ám alakjuk épp oly különböző, mint összetételük.

UluruAz Uluru, az őslakosok szent hegye óriási, magas földpáttartalmú homokkőtömb, mely vörhenyes színét vastartalmának oxidációjától kapta. Üregeinek belső falai viszont szürkék, mert kevésbé voltak kitéve a levegő oxidáló hatásának. A szikla 348 méter magas, alapjának kerülete 10 kilométer. A Kata Tjuta ezzel szemben csupa üledékes kőzetből áll: jobbára homokba és sárba ágyazott gránitból és bazaltból. A sziklacsoport területe mintegy 20 négyzetkilométer, legmagasabb tagja az egésznek nevet adó Olga 546 méter magas.

Mindkét formációnak csak a teteje látszik ki a földből: az alapjuk 6 kilométer mélyen rejtőzik. Eredeti anyaguk az 550 millió éve keletkezett Petermann-hegységből származik. Ennek az ősi hegyvonulatnak a lejtői könnyen málló kőből voltak, és erősen kikezdte őket a baktériumok és algák tevékenysége. A málladékot lemosta az eső, és felhalmozódott a hegy lábánál az úgynevezett Amadeus-medencében, amelyet valaha sekély tenger borított, s egy része megmaradt a kontinens közepén. Ezen a területen nem ritkaság a 45 fokos forróság sem, így aztán az óriási Amadeus-tó mára sós mederré szikkadt, ám a felszín alatt hétezer éves sósvíz-zárványok is vannak.

Uluru

Ilyen az Uluru, amikor éppen nem mászkál rajta egyetlen turista sem – ami egyébként nem tilos, de nem is ajánlott, mivel az ausztrál őslakók számára szent hely.

Az Uluru és a Kata Tjuta tehát tengeri üledékek, melyek az erős napsütésnek kitéve mind kémiai, mind fizikai átalakuláson mentek keresztül. Mint minden sivatagban, itt is van egy kevés víz, de persze nemigen látható. Az átlagosan 30 centiméter évi csapadék bizony édeskevés, négy különleges víztartó képességgel rendelkező kétéltűfaj mégis megél itt. A békák általában a homokba fúrják magukat, s olyan helyet keresnek, ahol állandó a hőmérséklet. Amikor az eső beszivárog a járataikba, tudják, hogy odafenn megteltek a pocsolyák, és máris sietnek párzani. Miután pedig jól teleitták magukat, visszabújnak a föld alá.

 

Kata Tjuta top

A Kata Tjuta teteje a legenda szerint Wanambi, az óriás szakállas Szivárványkígyó otthona, aki egy mélyedésben összetekeredve fekszik, ám időnként lekúszik a sziklafalon.

 

A park névjegye

 • Hol található: Északi Terület déli határvidéke
 • Megközelítése: Alice Springsből
 • Területe: 1326 km2
 • Alapítva: 1958 (csak az Uluru már 1950-ben)
 • Állatvilága: 21 emlősfaj (pl. keguru- és vallabifélék, erszényes vakond, ecsetfarkú mulgara, arany bandikut, dingó), 73 hüllő- és 178 madárfaj
 • Növényzete: Több mint 400 faj (pl. akácia, eukaliptusz, tölgy, szantál, rovarevő harmatfű)
 • Útvonalai: Uluru körüli, Kata Tjuta, Valley of the Wind
 • Éghajlata: sivatagi
 • Mikor utazzunk: áprilistól októberig
 • Korlátozások: az Uluru megmászása jelenleg nem tilos, ám az őslakosok érzéseit sérti, azonkívül veszélyes is.

   

Forrás: Elena Bianchi – A világ legszebb nemzeti parkjai (166-169. oldal) Corvina Kiadó 2016 ISBN 9789631363739

One comment

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s