Taipei

Tajpej, Downtown

Közzétette:

 

 

A Downtownnak nevezett régi Tajpejt Csang Csiang-kuo mentette meg attól, hogy fölfalja az építkezési láz molochja. Kissé összezsugorodott, de nem veszítette el igézetét, báját, vidámságát, rejtélyességét.

 

Taipei

Tajpej

Downtown este a legszebb, amikor a Janming hegytömbje csiszolatlan topázként, kékes fényt sugározva csillog a fehér felhőpamacsokkal teleszórt, bíborszínű égbolt alatt, s körös-körül fények csillognak. Az ősi Kína mindenütt jelen van: a látványban, a zajokban, a szagokban. Itt nem törte meg a maoista forradalom a Középső Birodalom hagyományait: itt a már-már morbid magaskultúrát, a klasszikus pekingi operát, a gazdag, pompázatos írásjegyeket, a konfuciánus erkölcstan szigorú humanizmusát, a család mindennapos, összetartó erejét, a taoista természet iránti érzéket, amelytől minden és mindenki oly csodálatosan átszellemül.

Downtown a csodák városrésze: sötét zugok és fényárban úszó terek, piacok, az egzotikus konyha minden illatát árasztó vendéglők, a tömjénszagot lehelő templomok, pirossal díszített lakodalmi kocsik, pukkanó békák s tűzijátékok sistergése, a több száz városisten tiszteltére rendezett pompás ünnepélyek tarka felvonulásai dübörgő dobokkal, kínai tülkök búgásával, rudakra erősített három méteres szellemalakokkal, bolyhos oroszlánokkal, fantasztikus sárkányokkal, melyek úgy tekeregnek és ágaskodnak, ahogy 20—30 hordozójuk irányítja őket fejük fölé tartott rudakkal.

Egy félreeső téren operaelőadás: a színpadon király simogatja jólesően hosszú, fekete szakállát. Tucatnyi udvaronc s két ceremóniamester kíséri az uralkodó elé új ágyasát, fiatal udvarhölgyei kíséretében, akik a háromhúrú pengetős hangszereken halk dallamot játszanak. A király boldogsága azonban rövid életű. A Nagy Folyó partján lévő buddhista kolostor apátja felkeresi az uralkodó udvarát, s azonnal megérzi az ágyas titkos gonoszságát: óvja a királyt a „gonoszság kígyójától”. A kolostor sötét konyhájában igéket mormolva varázsitalt főz, s ráveszi a királyt, itassa meg szeretőjét. Ebből következik aztán minden vész: drámai fordulatok, telve ravaszsággal és fondorlattal, emberi gonoszsággal és gyengeséggel. Mozgalmas történet a megváltó, megbocsátó, ám ismét csalódást okozó szerelemről. És a szomorú végről.

A pekingi (helyesebben: kínai ) opera barokkos udvari cirádák, misztikus jelentéstan, történelmi dráma, akrobatikus balett, zene és rémtörténet sajátos vegyüléke.

 

Chinese Opera

Kínai operaelőadás

Az operához tartozik az utána elfogyasztott vacsora egy közeli vendéglőben. A pincérek füstölt pontyot, pácolt kacsanyelvet, kagylólevest, cápauszonyt rákkal, hétféle halat, édeskésen savanyú disznóhúst metélttel, krizantémvirágot, szójababos túrót, bambuszrügyes tyúkot, ananászt, sötét gombát, mézben sült banánt, magát itató, forró szilvabort tálalnak fel.

 

Chang Kai-sek Memorial Hall, Taipei

Csang Kaj-sek-emlékcsarnok

Az ősi Kína velejárója, hogy teljesen megfeledkezünk az időről. Erről tanúskodik a „National Palace Museum” is, Tajpej északi szélén, eukaliptusz- és píniaerdők gyűrűjében. A kínai művészet 4000 éves emlékeit őrző gyűjtemény, melyet Csang Kaj-sek hadserege mentett meg Mao Vörös Hadserege elől, semmihez sem hasonlítható, s oly hatalmas, hogy a műalkotások, a drágakőből faragott szobrok, vázák, faliszőnyegek, a császári ékszerek, festmények sokaságának mindig csak egy részét lehet kiállítani.

 

National Palace Museum

A Nemzeti Palota Múzeum

Vanhuában, Tajpej legrégibb negyedében áll a Sárkány-hegyen az arany Lungshan-templom. 1738-ban épült, császári parancsra. 1945-ben egy bombatámadás lerombolta, később restaurálták. Hatalmas főcsarnok, mellékkápolnák, körfolyosók, udvarok, óriás kapuk, empóriumok, kőbalusztrádok – körülvéve háromlábú füstölőkkel, sárkányok által védelmezve, melyeknek az erő s a királyi méltóság jeleként öt ujjuk van – és számtalan aranyló istenszobor.

 

Lungshan temple, taipei

 

Forrás: Ezerarcú világunk – Ázsia, Ausztrália (389—390. oldal) Dunakönyv Kiadó, Budapest, 1993 ISBN963 7961 04 6 ISBN 963 7961 33X

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s