Church Square, Pretoria, South Africa

Dél-afrikai história

Közzétette:

 

 

Jönnek az európaiak

A középkor végén a nagy hajósnépeknek óriási kihívást jelentett a távoli Indiába vezető tengeri útvonal. 1488-ban, a portugál Bartolomeu Diaz érte el elsőként Fokföldet. Ezt követően minden Indiába igyekvő portugál hajó lehorgonyzott a Tábla-öbölben, friss vizet és élelmiszert vételezett, aztán folytatta útját. A vidéken azonban a portugálok soha nem igyekeztek letelepedni.

A 16. század végétől az angol és a holland flotta volt az úr a világtengereken. 1620-ban hat angol hajó vetett horgonyt a foknál. Felvonták az angol lobogót a Lion’s Headre – ma a Tábla-hegy mellett Fokváros másik jelképe – és a király nevében birtokba vették a területet. A király azonban nem hagyta jóvá a földfoglalást. Ha Fokföld már akkor brit gyarmat lett volna, később nem vethetik meg lábukat a hollandok, és bizonyosan más arculata lenne a mai Dél-afrikai Köztársaságnak. Így viszont Jan van Riebeeck, a holland Kelet-indiai Társaság megbízásából 1652-ben kikötött a Tábla-hegynél, ahol hamarosan kis támaszpont jött létre: a későbbi Fokváros.

 

Blyde River Canyon, South Africa

Afrika egyik legszebb természeti képződménye: a Blyde folyó kanyonja a Drakensbergében, Transvaal keleti részén. Ezen a tájon a folyó 600 méter mély völgyet vájt magának a sziklák között.

Búrok kontra britek

A britek csak 1800 táján fészkelték be magukat Fokföldre. Átvették a hatalmat, az angol lett a közigazgatás és az oktatás nyelve, betiltották az ortodox Németalföldiek által űzött rabszolga-kereskedelmet. A búrok – a fehér bevándoroltak leszármazottai – tiltakozásul az intézkedések ellen és a brit elnyomástól is tartva, megkezdték nagy vonulásukat az ország belsejébe, ahol a fekete lakossággal vívott véres harcok árán megalapították saját államaikat. A búrok és a britek érdekellentétei a 19. század végén az úgynevezett búr háborúkhoz vezettek. Ember- és anyagfölényük révén az angolok végül egyértelmű győzelmet arattak. Az 1902-ben brit koronagyarmatnak nyilvánított búr köztársaságok nyolc év múlva egyesültek a Dél-afrikai Unióban, amely 1931-ben teljes függetlenséget kapott a Nemzetközösség keretében. Dél-Afrika – népszavazás eredményeképpen – 1961-ben köztársaság lett és kilépett a Nemzetközösségből.

Belpolitikai téren nagy jelentősége volt az 1948-as évnek: a parlamenti választásokon a Nemzeti Párt győzött. Módszeresen kezdték kidolgozni a faji megkülönböztetés régóta érvényesülő politikáját. Nagyszámú törvény és egy gigantikus államapparátus kizárólag azt a célt szolgálta, hogy biztosítsák a fehérek előjogait. Elnyomták az ellenzéket, vérbe fojtották a feketék ellenállását. Ennek következtében a Dél-afrikai Köztársaság egyre nagyobb nemzetközi nyomás alá került. Az emberi jogok semmibe vétele, amely miatt az ENSZ állandóan tiltakozott, elszigeteltségbe sodorta az országot: ez volt az ára az apartheidnek.

 

Church Square, Pretoria, South Africa

Krüger „apó”, a brit imperialista hatalom ellen vívott harc vezérének monumentális emlékműve Pretoriában, a Church Squaren.

Apartheid – a fajüldözés ideológiája

Az „apartheid” szó a búrok – vagy ahogy önmagukat nevezik: az „afrikaaner”-ek nyelvéből származik. Jelentése: megosztottság, elkülönült fejlődés. A búr faji ideológia szerint Dél-Afrikában nem lehetséges a különböző fajú emberek közös fejlődése.

Forrás: Ezerarcú világunk – Afrika (92.oldal) Dunakönyv Kiadó, Budapest, 1994 ISBN 963 7961 34 8 4. kötet

Az apartheid rendszer bukása után

Az apartheid utáni Dél-Afrikában az emberek milliói, többnyire feketék, továbbra is szegénységben élnek. Korábban ritka volt a szegény fehér ember – a számuk nagyon megnőtt. Sokan az apartheid rendszer hatásának tulajdonítják ezt, de egyre többen vannak olyanok, akik szerint a fennálló kormányzat rossz pénzügyi és költségvetési politikája az oka annak, hogy egyre egyenlőtlenebbül oszlik el a gazdagság, a gazdasági növekedés eredményét kevesen élvezhetik.

Az AIDS-betegség járványszerű méreteket öltött. A kormányzat tehetetlen vele szemben, az átlagosan várható élettartam drasztikusan zuhant 1994 óta. Az országot tömegével hagyta el a szakképzett és iskolázott fehér munkaerő, mivel a közbiztonság kritikus állapotban van. A korábbi helyzet a visszájára fordult, a többségi fekete lakosság egyre durvábban lép fel a fehér lakosság ellen, egyesek szerint szabályszerűen üldözi, genocídium zajlik Dél-Afrikában.

Forrás: Wikiwand

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s