Benczúr: Andrássy Gyula

Andrássy Gyula gróf

Közzétette:

 

 

Kora legszebb férfiújának tartották, olyan elbűvölő és jó kiállású magyar úrnak, aki még a világszép Sisit is meghódította. Amúgy ez az emlékezet igazságtalansága: gróf Andrássy Gyulát, a XIX. század egyik legnagyobb magyar politikusát ma jobbára arról ismerjük, hogy Erzsébet királyné szeretője volt. Ami ráadásul még csak nem is igaz…

Benczúr: Andrássy Gyula

Id. Andrássy Gyula gróf 1884-ben, Benczúr Gyula festményén

De hogyan is került ez a távollétében jelképesen felakasztott rebellis egyáltalán olyan helyzetbe, hogy a császárnéval hozzák hírbe? És hogy szerzett később annyi érdemet hazája javára, hogy a főváros legszebb sugárútját is róla nevezték el? Kalandos, romantikus életútja, hatalmas életműve akár filmsorozatot is megérne.

Az Andrássy család hagyományosan ellenzéki, hazafias, szekuláris szellemű volt, mindig szemben állva az udvarral. Így hát, amikor a fiatal gróf belecsöppent a reformkor politikai pezsgésébe, nem sokat habozva Széchenyi követőjévé vált. Majd tovább radikalizálódott, és Kossuth híve lett. 1848 áprilisától Zemplén megye főispánja volt. A pákozdi csatában már nemzetőr parancsnokként harcolt, a tavaszi hadjáratban Görgey Artúr segédtisztje, hamarosan honvéd ezredes lett. Aztán nemzetközi kapcsolatainak és nyelvtudásának köszönhetően diplomáciai feladatokat látott el, a törököktől, franciáktól, angoloktól próbált támogatást szerezni. Külföldön volt, amikor a szabadságharc elbukott, ezért már nem tért haza. Jól is tette, mert 1851-ben – távollétében – halálra ítélték és jelképesen felakasztották. Ez az esemény aztán csak növelte vonzerejét a párizsi társasági hölgyek szemében, akik úgy emlegették: a szép akasztott (le beau pendu). Itt, az emigrációban vette feleségül Kendeffy Katinka grófnőt. (Tőle később három gyermeke született, egyik fia, ifj. Andrássy Gyula később ugyancsak külügyminiszter lett, egyik unokája pedig a híres vörös grófnő, Károlyi Mihályné Andrássy Katinka.)

1857-ben hazatérhetett, de semmi tisztséget nem vállalt, amíg nem álltak teljesen helyre az alkotmányos viszonyok. Aztán a kiegyezést előkészítő tárgyalások egyik vezetője és Deák Ferenccel együtt a megbékélés megteremtője lett. 1867-ben Ferenc József kinevezte miniszterelnökké, ezt a tisztséget négy évig látta el. Később nyolc éven át a Monarchia közös külügyminisztere, mely időszakban igen jelentős birodalmi sikereket ért el, de mindig magyar hazája hű fia maradt.

Erzsébet királynéA szépséges Erzsébet királynéval közeli, bizalmas barátságba kerültek. Sisit elbűvölte a daliás, romantikus múltú, ugyanakkor rendkívül művelt és széles látókörű magyar gróf. Andrássy érdemének tartják, hogy Sisi annyira megszerette a magyarokat és a kiegyezés lelkes híve lett. Talán egy kis plátói érzelem is kialakult köztük, de a történészek nem tartják valószínűnek a szerelmi viszonyt. Mégis, nevük összeforrott a magyarok tudatában.

Forrás: Szabad Föld online, 2009. június 05.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s