Grand Place, Brüssel

Az évezredes belga civilizáció

Közzétette:

 

 

Az a nehézség, amit a háromnyelvűség jelent, ugyanakkor természetesen megháromszorozza Belgium kulturális gazdagságát. Ha figyelmen kívül hagyjuk a német kisebbséget (amelynek egész Németország hátországul szolgál) Belgiumnak kettős egyetemi rendszere van. A leuveni (Louvain) egyetemről, Belgium legrégibb egyeteméről például levált egy frankofon főiskola és megalakult a „Louvain La-Neuve” nevű hipermodern második egyetem.

 

Building-facates, Ghent

Egy jómódú kereskedőváros arculata: pompás céhházak Gent középkori kikötőjében, tipikus lépcsős oromzattal.

A belga irodalomnak is hasznára van a kétnyelvűség. Persze nem nehéz a válasz arra a kérdésre, hogy ki Belgium legismertebb s egyben legjelentősebb kortárs írója: az 1989-ben elhunyt George Simenon, Maigret felügyelő megteremtője. Finoman jellemzett alakjait, éljenek Európa bármely szögletében, jórészt szülővárosából, Liège-ből merítette.

 

Dinant, Belgium

Szorosan egymás mellé épült házak a Meuse partján, az ország déli részén fekvő Dinantban. A városképet meghatározza a Notre Dame-apátsági templom, körteformájú toronysisakjával. Fölötte, a meredek falú mészkősziklán hatalmas 16. századi citadella.

Ez a táj az utóbbi évezredben, vagyis amióta „belgá”-nak nevezik, mindent összevéve legalább annyi kulturális teljesítmény mutatott fel, mint például Észak-Itália.

Templomainak, város- és polgárházainak, apátságainak és begina-házainak (női szerzetesrendekhez hasonló gyógyító, tanító közösségek), kastélyainak és múzeumainak hallatlan gazdagsága éppúgy tanúsítja ezt, mint tudósainak és művészeinek hosszú sora, akik a reneszánsz óta gazdagították az európai kultúrát. Andreas Vesalius például a modern anatómia megalapozója, Gerhard Mercator, a térképész, a zeneszerzők: Orlando di Lasso és César Franc – valamennyien belgák.

Németalföld ezen déli részének a nagy erőssége mégis a festészet volt és maradt: Hans Memling, Jan van Eyck, Pieter Pawel Rubens, Antonis van Dyck maradandót alkottak műveikkel. De a modern festészetben is számos belga művész tartozik a nagyok közé: James Ensor, Constant Permeke, René Magritte, Paul Delvaux.

Párizs és Bécs mellett Belgium volt a szecesszió egyik fő színtere, és ma is sok kiváló épülete van ebből a korból. Itt épített Victor Horta és Henry van de Velde.

 

Théâtre Royal de La Monnaie , Brüssel

Théâtre Royal de La Monnaie Operaház

Mi jellemzi a mai belga kultúrát? A brüsszeli „20. század balettje” bizonyosan, amelyet a francia Maurice Béjart tett világhírűvé. Vagy a brüsszeli „Théâtre Royal de La Monnaie” Operaház sztárkultuszt mellőző, iskolateremtő rendezései. Végül az „Erzsébet királyné”-ról elnevezett nemzetközi hírnevű zenei verseny.

Mi népszerű Belgiumban? A kerékpározás. Eddy Merckx, a népi hősként tisztelt „pedálkirály” közvetlenül Simenon után következik. Raymond Ceulemans, a billiárdbajnok hasonlóképpen, aztán Jacques Brel, a sanzonénekes. Néhány játék és rajzfigura, amely már évek óta uralja a mindennapokat: Tim és Struppi, Lucky Luke, a Hupikék törpikék – és alkotóik, mint Hergé Morris, Peyo vagy Willy Vandersteen képregényrajzolók. A képregényeknek magas rangjuk van a belga nemzeti kultúrában.

Egyáltalán: minden népszerű, ami a művészettel kapcsolatos. A festés és a rajzolás, a múzeumok és galériák látogatása Belgiumban a kedvenc foglalatosságok sorába tartozik.

 

Grand Place, Brüssel

A brüsszeli Grand-Place (Brüsszel)

Végül azt is tudni kell, hogy Belgium a jelmezes népfelvonulások országa. Hatásos vallási-történeti látványosság a Brugge-i Szent-vér körmenet vagy Veurne-ben a bűnbánati processzió. A „Brüsszeli Nyár” csúcspontja az „Ommegang” nevű nagy történeti felvonulás a „Grand Place”-on; Európában sehol másutt nem idézik fel ilyen gyakran a történelmet, s különösen nem ilyen impozáns díszletek között.

Forrás: Ezerarcú világunk – Európa (71. oldal) Dunakönyv Kiadó, Budapest, 1991 ISBN 963 7961 04 6 ISBN 963 7961 06 4

One comment

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s