Vasarely: Zebrák

Victor Vasarely 1906-1997

Közzétette:

 

 

A világszerte ismert művész Pécsett született Vásárhelyi Győző néven. 1930-ban, huszonnégy évesen költözött Franciaországba. Ekkor már némi gyakorlatot szerzett Bortnyik Sándor festőművész tanítványaként és rajongója lett az absztrakt művészeteknek. Pályakezdőként grafikai és reklám munkái révén kamatoztatta tehetségét. Vonzották a geometrikus formák, amit optikai festészetnek nevezett és amely később, op-art művészet néven terjedt el Európában, Dél-Amerikában és az Egyesült Államokban. Művészettörténeti írások geometriai absztraktnak is nevezik stílusát.

Vasarely: Zebrák

Vasarely: Zebrák. 1937.

   Életéről, munkáiról, művészetének hatásáról terjedelmes könyvek jelentek meg. Portréját néhány vonással egészíteném ki.

   Első párizsi kiállítása átütő sikert aratott. Megbízást kapott a venezuelai Central University of Caracas építkezésénél három monumentális falfreskó elkészítésére. Később több nyelven is megjelent könyv az alkotásról „Színes város” címmel. Ez a könyv inspirálta azt a néhány civil honfitársunkat, akik elhatározták, hogy a város nagy forgalmú, de elhanyagolt helyeire kiviszik a művészetet, ahogy azt Vasarely elképzelte. Alapelvként vallotta, hogy a kortárs művészetnek ki kell vonulnia az utcákra, hogy mindenkinek örömet szerezzen, ne csak annak a szűk kisebbségnek, amelynek tagjai múzeumokba, galériákba járnak, netán meg tudják venni a műtárgyakat. Ha valakinek kedve tartja, nézze meg Budapesten a Flórián téri aluljárót, a Városháza park tűzfalát és a Széll Kálmán téri metró kijáratát.

   A Vasarely életmű ma már pontosan beilleszthető a XX. század művészetének tényei közé. A világ híres modern múzeumaiban lévő alkotásai és az aukciók sorra bizonyítják, hogy a Vasarely-életmű egyedülálló. De számos kortárs, valamit követő művészt inspirált új művek létrehozására. Műveinek alapelve, vizuális gazdagsága hétköznapjainkban is megmutatkozik, op-art mintás ruhákban, tárgyakban reklámokban.

   Az első francia űrhajós, Jean-Loup Chrétien félszáz Vasarely grafikát vitt magával a Szaljut–7-en a világűrbe. A lapokat mindhárom űrhajós ellátta kézjegyével, majd azokat jótékony célra az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) adták át. Vasarely páratlanul invenciózus, és egy nagy történeti korszak törekvéseit szintetizáló életművét a nagy művészeti teljesítmények között tartja számon a világ.

  Vasarely legértékesebb munkáit 1978-ban láthattuk a „Tisztelet a szülőföldnek. Külföldön élő magyar származású művészek I. kiállítása” c. bemutatón a Műcsarnokban.. A pécsi Vasarely Múzeum a művész csaknem teljes életművét mutatja be.

Láng Róbert – EuroAstra

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s