Fuji-Hakone-Izu National Park

Fudzsi-Hakone-Izu Nemzeti Park

Közzétette:

 

 

Japán

Történt egyszer, hogy egy japán favágó bambuszaratás közben egy bambusznád belsejében szép kis hercegnőre bukkant. Kiderült, hogy Gyönyörűség a neve, a Holdról jött, és vissza is akar térni oda. Mielőtt elhagyta volna a Földet, adott egy csöppnyit a halhatatlanság varázserejéből a belé reménytelenül szerelmes császárnak, aki azonban nélküle nem akart örökké élni, ezért országa legnagyobb hegyén elégettette ezt a csöppet.

 

Fuji-hakone-izu National Park

A Fudzsi két tektonikai lemez, az óriás eurázsiai és a jóval kisebb Fülöp-szigeteki összeütközésének legészakibb pontján emelkedett ki, és vált sokáig aktív vulkánná.

A 10. századi mese, a Kaguja-hime („Gyönyörűség hercegnő története”) a japán irodalom legrégebbi fennmaradt alkotása magyarázatot ad a Fudzsi nevére: „halhatatlanság”. A korábban igen aktív vulkánból előtörő füst a mese szerint annak a bizonyos csöppnek a füstje, hiszen az örökké ég. A csúcs valóban gyakran burkolózik füstbe, vagy inkább felhőbe, mely a hegy oldalán felszálló meleg és nedves levegőből képződik. A tökéletes kúpot formázó Fudzsi 1708-ban tört ki utoljára. A legnagyobb japán festő, a hegyről a 19. század elején két metszetsorozatot készítő Hokuszai Kacusika sem látta soha működés közben, pedig megörökítette mindenféleképpen: messziről és közelről, és mind a négy évszakban. A hegy csúcsát mindegyik metszeten hó borítja, így a leshíresebbiken, A nagy kanagavai hullámon is, ahol a Fudzsi a háttérben látható.

A 3776 méter magas vulkán felső részét minden évben tíz hónapon át valóban hó fedi, és csak július-augusztusra olvad el. Megmászni is csak ilyenkor szokták a turisták és a sintoista zarándokok, akiknek évente egyszer illik megtenni ezt a túrát. A hegy már csak azért is szent, mert tiszta víz forrása: az tör elő a láva rétegei közül, és képezi például a 20 méter magas, tízszer olyan széles Siraito-vízesést. Innen ered a Kakita-folyó is, melynek vizét a környék több ezer lakosa issza.

A Fudzsi, egész Japán jelképe a park legnépszerűbb, de természetesen nem az egyetlen látnivalója. Tőle északra öt tó található, melyek közül a Motoszu, a Szai és a Sodzsi valaha egyet alkotott, ám aztán elválasztotta őket egymástól a kiömlő láva (a föld alatt ma is van összeköttetésük). Egy másik helyszín Hakone a forrongó völggyel, az Óvakudanival, amely kénes gőzöket bocsát ki magából, és bővelkedik meleg forrásokban. Az ezeknek a vizében megfőtt tojás megkékül, és zápszagú lesz, ám a néphit szerint hét évvel megfiatalodik az, aki megeszik egy ilyet.

A park további két helyszíne az Izu félsziget az Amagi-heggyel, illetve a közelben található nyolctagú Izu-szigetcsoport. Ezek már ősidőktől kezdve lakottak, mivel itt gyakori a földrengés, ám ezzel szemben bőven van ivóvíz, a Csendes-óceánban pedig hal, hála a meleg Kuro-Sio áramlatnak. A japánok különben régóta megszokták már a földrengést és egyéb vulkáni tevékenységeket.

 

Fuji-Hakone-Izu National Park

A park névjegye

 • Hol található: 4 helyszín Honsú szigetén, Csúbu és Kantó körzetben
 • Megközelítése: Tókióból
 • Területe: 1227 km2
 • Alapítva: 1936
 • Állatvilága: tibeti barnamedve, kecskeszarvú zerge, a Fudzsin az összes japán madárfaj negyede
 • Növényzete: bükk, tölgy, fűzfa, juhar, cseresznye, bambusz, azálea, szakuliliom, az Izu-szigeteken kamélia, valamint moha, zuzmó
 • Útvonalai: 4 ösvény a Fudzsira
 • Éghajlata: a Fudzsin hegyvidéki, másutt nedves szubtrópusi
 • Mikor utazzunk: nyáron

   

Forrás: Elena Bianchi – A világ legszebb nemzeti parkjai (144-145. oldal) Corvina Kiadó 2016 ISBN 9789631363739

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s