Tel-Aviv old City

Tel-Aviv – az „első héber város”

Közzétette:

 

 

Izrael életét leginkább Tel-Aviv-Yafóban, az ország titkos fővárosában, gazdasági és kulturális életének központjában figyelhetjük meg. Tel-Aviv történelme – Jeruzsálemtől eltérően – nem mérhető évezredekben, és a panorámája sem olyan festői, mint Haifáé. A város mégiscsak idősebb, mint az állam, amit 1948-ban alapítottak, amikor Palesztinában vége lett a brit mandátumnak. Tel-Avivot már 1907-ben kezdték építeni a cionista pionírok: akkoriban az országban még török uralom volt. Lokálpatrióták emiatt súlyt helyeznek az „első héber város” elnevezésre. Tel-Aviv modern arculata a harmincas években alakult ki.

 

Tel-Aviv

Tel-Aviv látképe

Az alapító atyák elképzelései a Földközi-tenger melléki kertvárosról rég betonba dermedtek. És beleolvadtak, vagy a metropolishoz igazítják az életüket az egykor álmos, környékbeli települések is – az északi Netanyától a déli Rishon LeZiyyonig. Ez lett a sorsa a régi arab szomszéd városnak, Jaffának (Yafónak) is. Jóval több mint egymillió ember lakik a körzetben, míg magában Tel-Aviv-Yafóban csak 433 000.

 

Tel-Aviv old City

Tel-Aviv Óvárosa

Jeruzsálemnek több lakója van, és hivatalosan övé a főváros rangja is, ám hiába: a tel-aviviek változatlanul „vidék”-nek tekintik az ország többi részét. Izrael parlamentje, a Knesszet ugyan Jeruzsálemben ülésezik, de az összes párt központja Tel-Avivban van, mint ahogy valamennyi újság központi szerkesztősége is. És amíg nemzetközileg vitatják Jeruzsálem politikai státusát, sok ország nagykövetsége is Tel-Avivban marad.

Ahol megsűrűsödik az élet, ott fejlődik a kultúra is. Az izraelieknek nagy és statisztikailag is kimutatható az „egy főre eső” kulturális igénye: a „könyv népe” többet olvas, mint az európaiak és az észak-amerikaiak, és az izraeliek több mint fele évente legalább egyszer színházba megy. A világ vezető zenekarai közül az „Israel Philharmonic Orchestrá”-nak, az Izraeli Filharmonikusok Zenekarának van a legtöbb bérletese, és csak Tel-Avivban négy nagyobb balett-együttes működik. Klasszikus és modern művekből álló repertoárjuk mellett keleti és nyugati elemek ötvözésével is kísérleteznek. A Tel-Aviv Múzeumban és a hozzá tartozó Helena Rubinstein Pavilonban izraeli festők, szobrászok, de más nemzetiségű, világhírű művészek alkotásai is láthatók. Igen sok mozi színesíti a kulturális kínálatot, műsoruk gyakran frissebb, mint a legtöbb európai nagyváros filmszínházaié.

Kialakult építészeti kultúra viszont úgyszólván csak délen van, Jaffa körül és Jaffában, ahol máig megőrződött a város régi arculata. Elhagyva a bazár festői utcácskáit a régi kikötő közelében, egyfajta különös szecessziót fedezhetünk fel: a keleti mesteremberek elegánsan dolgozzák át a kelet-európai építészek elképzeléseit. De ezt a ritka stíluskeveréket hamarosan kiszorítják majd az irodák magasházai, melyeknek tervszerűtlenségről tanúskodó csoportjai csak nagy ritkán keltik fel az építészet iránt érdeklődök figyelmét. Esküsznek ugyan „a régi szép időkre”, a rövid „saját múltra”, amikor a homokbuckákon át tevekaravánok szállították az építőanyagot Tel-Avivbe, de emlékeik megőrzéséről nem valami hatásosan gondoskodnak.

 

Tel-Aviv

Bauhaus (balra) és Eklektikus (jobbra) épületek Tel-Avivban

A város zsúfoltsága az utóbbi évtizedekben sok embert késztet menekülésre, ezért reggelente és az esti órákban teljesen eldugulnak a bevezető utak. De megkezdődött a visszaáramlás is: sokan igyekeznek újra a városba, visszatérnek Tel-Aviv régi polgárai, és minél többen jönnek, annál drágábbak a lakások. Az igazi tel-avivieket manapság arról lehet megismerni, hogy kerékpáron közlekedve, alkalmasint a haladási iránnyal szemben is behajtanak a sok egyirányú utcába.

Peter Dudzik

Forrás: Ezerarcú világunk – Ázsia, Ausztrália (172. oldal) Dunakönyv Kiadó, Budapest, 1993 ISBN963 7961 04 6 ISBN 963 7961 33X

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s