Château Montebello

A világ legnagyobb gerendaháza

Közzétette:

 

 

Az Ottawa folyó partján, egyórás autóútra a kormány székhelyétől áll Kanada egyik építészeti szempontból legkülönlegesebb épülete:  Château Montebello. A világ legnagyobb gerendaháza ez: kirándulók kedvenc célpontja, alkalmasint politikai vezetők konferenciáinak színhelye. A világ hét legfejlettebb nyugati ipari ország állam- és kormányfői itt próbáltak megoldást találni a világgazdaság problémáira. Sikertelenül. A Château Montebellóban tartotta egyik soros ülését a NATO is.

 

Château Montebello

 

Négy épületszárnyból áll az együttes. Építéséhez több mint egymillió fatörzset használtak fel, ezeket szinte légmentesen illesztették egymáshoz, és hogy megóvják az időjárástól, kátránnyal kezelték. A gerendafal tökéletesen szigetel a leghevesebb téli viharok idején is, amelyek gyakran 120 kilométeres sebességgel söpörnek végig az országon.

 

Château Montebello

 

Egy montreali építész munkája a vezérkar pontosságával kiagyalt és az utolsó részletig megszervezett építési terv. Külön vasútvonalat fektettek le az építőanyag szállítására. 3500 munkás éjjel és nappal, több műszakban, négy hónap alatt építette fel a hatalmas gerendaházat. A 30-as évek emez úttörő, építő-műszaki teljesítményét napjaink technológiájával is aligha lehetne megismételni ennyi idő alatt.

A belső berendezés is kizárólag faanyagból készült. Fatörzsekből kifaragott oszlopok tartják a 20 méter magas fogadótermet. A hatalmas douglas-, hemlockfenyő és cédrustörzsek egy részét 5000 kilométer távolságból, a csendes-óceáni Brit-Kolumbia tartományból szállították ide. Egyhamar nem szakad senkinek sem a fejére a tető. De majdnem 60 év múltán még mindig „dolgozik” a faanyag: a fatörzsek az időjárástól függően tágulnak vagy zsugorodnak. Itt valami mindig recseg, és ha ez a kéményből hangzik, azt jelenti, hogy nyolc kandalló ontja a meleget a vendégekre.

 

Château Montebello

 

Ha valakit a történelem érdekel, három perc alatt felsétálhat a közeli dombra, amelyen egy vén fáktól körülvett, vidéki kúria áll. Egy darab régi Franciaország Kanadában: szalon, budoár, verandák, kandalló, rokokó porcelánfigurák és brokátfüggönyök. Louis-Joseph Papineau, az első francia-kanadai lázadó, a Le Parti Patriot megalapítója itt szervezte összeesküvő csoportjával a felkelést a brit gyarmati uralom ellen.

Forrás: Ezerarcú világunk – Amerika (283. oldal) Dunakönyv Kiadó Budapest, 1992 ISBN 963 7961 04 6, ISBN 963 7961 05 3

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s