Tikal

Tikal – a maják romvárosa

Közzétette:

 

 

A Petén hatalmas, őserdővel borított síkságának közepén van a maják egyik legnagyobb kultikus központja s városa. Az impozáns építmények a klasszikus maja korszakban, Kr. u. 300-900 között épültek. A 20 négyzetkilométeres városban akkoriban feltehetőleg 3000 épület volt: a szalmafedeles kunyhóktól a 70 méter magas templompiramisig. A régészek becslése szerint a várost virágkorában 11 000-en lakták. A peremterületeket hozzászámítva ez a szám lényegesen nagyobb lehetett.

Tikal elhelyezkedéseTikál környéke már évszázadokkal a virágkor előtt benépesült; akkor alapították a várost is. Az ásatások során föltárt kerámiákból arra lehetett következtetni, hogy a helységet már Kr. e. 200-körül sűrűn lakták. A régészeket meglepte, hogy Tikalban egyértelműen kimutatható a teotihuacán kultúra befolyása. Az emléktáblák és a sírkövek jellege, formája arra utal, hogy Tikal kapcsolatban volt Teotihuacánnal, a mai Mexikó-várostól 40 kilométerre északkeletre fekvő hatalmas várossal.

Vajon Tikal lakosainak kereskedelmi kapcsolata több mint 1000 kilométerre, Mexikó mélyébe is kiterjedtek? Vagy inkább hadiállapot jellemezte a kapcsolatokat? A teotihuacán kultúra hatása esetleg közvetett úton jutott el a guatemalai hegyeken keresztül Tikálba?

Régészek és történészek máig vitatkoznak ezen. Talán többet tudunk majd , ha sikerül jobban megfejteni a maják írását: Tikal máig megfejtetlen számos felirata akkor majd esetleg feltárja az eddigi titkot.

 

Tikal

Tikal az esőerdő mélyén

Tikal

Tikal

A látogatót Tikalban manapság a város nagy kiterjedésén túl elsősorban a hatalmas templompiramisok nyűgözik le. A Nagy Jaguár restaurált temploma 45 méter magas; a város leghatalmasabb, 70 méter magas piramisa pedig messze kiemelkedik a környező őserdő faóriásai közül.

Forrás: Ezerarcú világunk – Amerika (245. oldal) Dunakönyv Kiadó Budapest, 1992 ISBN 963 7961 04 6, ISBN 963 7961 05 3

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s