Barokk esték Varasdon

Közzétette:

 

 

2017. szeptember 22. és október 2. között rendezik meg a 47. Varasdi Barokk Esték elnevezésű horvát nemzetközi fesztivált, melynek partnerországa idén Magyarország. A barokk pompáját felidéző koncertek és események évente közel 10 000 látogatót vonzanak, akik közt egyre több a külföldi vendég is. A fesztivál idei programja a Külgazdasági és Külügyminisztérium, Magyarország Zágrábi Nagykövetsége és a Balassi Intézet – Zágrábi Magyar Intézet közreműködésével valósul meg.

varasdEurópa egyik legnagyobb barokk zenei fesztiváljának tizenkét napján a közönség csaknem húsz hangversenyt hallgathat majd meg a műfaj kiváló magyar művészeinek és együtteseinek tolmácsolásában.
Bach és Händel művei szólalnak meg a varasdi székesegyházban a magyar Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar hangversenyén, amely a régizenei fesztivált nyitja meg szeptember 22-én, pénteken. Mint 
Vashegyi György karmester, a Magyar Művészeti Akadémia tagja elmondta, a nyitó hangversenyen 300 éves kompozíciókat adnak elő: elhangzik Johann Sebastian Bach 76-os kantátája, amelyet a lipcsei Tamás-templom karnagyaként komponált, valamint a Magnificat, és Georg Friedrich Händel Zadok, a pap című koronázási himnusza is szerepel a programban. Vashegyi György felidézte, hogy a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar 2010-ben már részt vett a Varasdi Barokk Estéken, amely a Közép-Európa régió talán legjelentősebb, mintegy fél évszázados történetre visszatekintő régizenei fesztiválja. Kiemelte: a fesztivál középpontjában minden évben más ország áll, ez idén Magyarország lesz.
Az MMA Határon Túli Bizottsága Szlovéniában tartja 
kihelyezett ülését, így a Magyar Művészeti Akadémiadelegációja átlátogat Horvátországba is, és részt vesz a barokk fesztivál nyitó koncertjén.
A megnyitót követően a Marquise Együttes ad hangversenyt Trakošćan idilli hangulatú kastélyában.
Szeptember 23-i koncertjén Varnus Xavér Bach zenéjét ötvözi Pilinszky János költészetével. A verseket a Varasdi Horvát Nemzeti Színház színművészei horvát nyelven adják elő. A Horvát Írók Társasága 2016-ban megjelentette Pilinszky válogatott verseit horvát nyelven Sokcsevits Dénes fordításában.
Szeptember 24-én a Pannon Filharmonikusok kórusa és zenekara zárja a fesztivál első hétvégéjét. Különleges élménynek ígérkezik Kónya István lantművész gyertyafényes koncertje és a Savaria Barokk Zenekar fellépése, amely Caldara Szent István, Magyarország első királya című oratóriumát adja elő. Szombathely és Varasd testvérvárosok, a két települést a barokk is összeköti; a varasdi zeneiskola közösen ad hangversenyt a szombathelyi diákokkal.

A fesztivál nem csak zenei csemegéket nyújt a látogatóknak: az együttműködéseknek köszönhetően a fesztivál résztvevői minden évben más-más ország kultúrájával ismerkedhetnek meg, a zenétől kezdve egészen a gasztronómiáig. A Varasdi Barokk Estéken idén is rendeznek virágkiállítást, a látogatók részt vehetnek számos könyv-, kotta- és hanghordozó-bemutatón, illetve a barokk konyha napjain. A Varasdi Barokk Esték, a Balassi Intézet – Zágrábi Magyar Intézet és a Horvát Tudományos és Művészeti Akadémia közösen szervez tudományos szimpóziumokat, valamint a fesztivál két hétvégéjén bemutatkozik Szombathely és Zalaegerszeg városa is. A magyar vonatkozású programok kiváló lehetőséget nyújtanak a horvát–magyar kulturális kapcsolatok és együttműködés erősítésére is.
A horvát köztársasági elnök, Kolinda Grabar-Kitarović védnöksége alatt álló Varasdi Barokk Esték 2017-ben nyert felvételt az Európai Fesztivál Szövetség (EFFE) tagjainak sorába. A tagfelvétel egyben a fesztivál művészeti minőségének elismerése is. A Varasdi Barokk Esték az elmúlt 10 évben kialakított partnerségek keretében vendégül látta már Csehország, Lengyelország, Szlovákia, Németország, Izrael, Ausztria, Olaszország, és Spanyolország világhírű zenészeit, zenekarait.

47. Varasdi Barokk Esték
2017. szeptember 22. – október 2.

Forrás: Magyar Művészeti Akadémia

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s