Reformáció 500 – Szalay Lajos bibliája

Közzétette:

 

 

A 20. századi grafika egyik legnagyobb alakja, Szalay Lajos, az MMA posztumusz tiszteleti tagja bibliai ihletésű grafikáiból nyílt kiállítás a debreceni MODEM-ben. A 2017. február 19-ig megtekinthető tárlat a teremtés, a szövetség, a kegyelem, a kísértés és az ígéret témáját járja körül. A Reformáció 500 – Szalay Lajos bibliája című kiállítás mellett Korniss Péter fotóművész munkái is megtekinthetők a Modem Modern és Kortárs Művészeti Központban.

 

Reformáció 500 – Szalay Lajos bibliája című kiállítás

Reformáció 500 – Szalay Lajos grafikái a debreceni Modem Modern és Kortárs Művészeti Központban ▪ MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Ebben a szégyenletes háborúkkal fenyegetett világunkban, vérrel szennyes viharok között művészetemmel próbálok visszaevezni a tarnabodi mezőkre, a gyerekkor emberarányú nyugalmába.” Szalay Lajos

Szalay Lajos Kossuth-díjas grafikust a 20. századi magyar rajzművészet megújítójaként, mint az új magyar grafika újjászülőjét tartják számon. A felvidéki Őrmezőn 1909-ben született művész számára a Biblia örök és megkerülhetetlen inspirációt jelentett, a teremtéstől a feltámadásig. A művész először az 1960-as évek elején formálta alkotássá az Ó- és Újszövetség jeleneteit, életműve csúcsának a Genezis címmel 1973-ban kiadott rajzalbumát tartotta, amely 124 rajzon keresztül járja végig az Ószövetség legfontosabb mozzanatait.
Szalay Lajos grafikusTarnabodon és Miskolcon töltötte gyermekkorát, nem véletlen, hogy élethosszi külföldi tartózkodását követően is Miskolcra tért vissza 1988-ban.
Művészi pályáját festőként kezdte, de elég hamar kizárólagos eszköze lett a tus-tollrajz. Rajzai a hétköznapi életből, a Bibliából és a mitológiákból merítik témájukat. Már a 40-es években egyéni rajzstílusként rögzült alkotói gyakorlata. Az önálló rajzkönyvet, mint a művek adekvát megjelenését, Szalay Lajos honosította meg a magyar művészeti könyvkiadásban. Magyar- és világirodalmi alkotások, versek, regények és drámák illusztrálása mellett készített könyvborítókat, színes könyvtáblákat.
Művészetét világszerte elismerték, egyik legnagyobb elismerésnek Pablo Picasso szavait tekinthetjük: 
Ha két grafikus neve marad fenn az utókornak a huszadik századból, a másik én leszek, ha csak egy, az Szalay Lajos lesz.” 

Első önálló kiállítása 1949-ben Tucumánban, Argentínában volt, amit további 50 követett többek között az USA-ban, Kanadában, Ausztriában, Hollandiában és Magyarországon. 2009-ben nyílt meg Budapesten gyűjteményes kiállítása a Kogart Házban, 1992 óta állandó kiállítása van Miskolcon a Petro-házban. Mintegy 20 csoportos kiállításon is részt vett, itthon és külföldön. A Szalay Lajos bibliája című kiállítást a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem és a MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ közösen szervezte és a debreceni MODEMBEN 2017.február 19-ig látható. Debrecen városa a Szalay Lajos grafikáiból nyílt kiállítással tiszteleg a jövőre 500. évfordulóját ünneplő reformáció előtt.


Ugyancsak most nyílt kiállítás a művészeti központban Korniss Péter munkáiból Betlehemesek címmel. A fotóművész pályája elejétől fényképez népszokásokat. A MODEM-ben ezúttal 21 nagy méretű fotója látható, melyből tíz a Déri Múzeum tulajdona. A nemzet művésze úgynevezett beállított betlehemes fotói a legkülönfélébb környezetben jelenítik meg a népszokást és annak megidézőit: a betlehemesek hol a kortárs kiállítótér udvarán, hol egy lakótelepen, hol pedig egy bevásárlóközpont belső terében tűnnek fel.

Magyar Művészeti Akadémia

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s