Almodóvar kedvenc flamenco énekesnője Budapesten

Közzétette:

 

 

Igazi flamenco családból származik Estrella Morente, akinek édesapja mellett testvérei, sőt unokatestvérei is a műfaj ismert és elismert művelői. December 9-én húgával és öccsével érkezik a Müpába, hogy megmutassa a hangversenyterem közönségének, milyen is az igazi andalúz életérzés.

 

Estrella Morente Fotó:(C)Hans Speekenbrink

Estrella Morente Fotó:(C)Hans Speekenbrink

 

Estrella Morente napjaink egyik legkeresettebb flamencoénekese. Családfáját nézve ez egyáltalán nem meglepő, hiszen szinte a génjeiben hordozza a flamencot. Édesapja, a néhai Enrique Morente a műfaj egyik úttörő énekese volt, aki a tradicionális spanyol gyökereket megtartva szívesen kalandozott más zenei stílusokba is. Nem csoda hát, hogy a gyerekek közül hárman – Estrellán kívül középső húga, Soleá és öccse, José Enrique – is követték apjukat a pályán.

Estrella MorenteEstrella 7 éves korában már a legendás flamenco gitáros Sabicas mellett énekelt, 17 éves korára pedig állandó szereplőjévé vált a nemzetközi flamenco fesztiváloknak. 2001-ben jelentkezett először szólóalbummal, de akkor hirtelen kettő is napvilágot látott. A Mi Cante címre keresztelt debütáló lemezének producere saját apja volt, és Peter Gabriel Real Worlds kiadójánál jelent meg. Gabirel egyébként maga is nagy rajongója az énekesnőnek. Még abban az évben megjelent a második lemez, a Calle del Aire, ami elindította a nemzetközi pályán is. Nem volt meglepetés tehát, amikor 2006-ban a Mujeres albumot Latin Grammyre is jelölték, legjobb flamenco album kategóriában. Ezen a korongon kapott helyet a Pedro Almodóvar Volver című filmjéhez írt dal is, amelyet a filmben egyébként Penélope Cruz „énekel”, Morente hangján.

Morente koncertjein nem csak szimplán énekel; történeteket és titkokat mesél a közönségnek. Sőt, néha még táncra is perdül, hiszen a vér kötelez. Édesanyja flamenco táncos volt, míg férje, Javier Conde torreádor. Spanyolországban – főképp Andalúziában, ahonnan Morente is származik – ez a két szakma pedig „édestestvérek”. A torreádorok hasonlóan kidolgozott, művészi mozdulattal „táncolják körbe” a bikát, mint a flamenco táncosok a színpadot.

A még mindig csak 36 éves Morente csillaga töretlenül emelkedik a flamenco egén. A 2012-es Autorretrato albumon a műfaj olyan legendáival énekel együtt, mint Paco de Lucía, Tomatito és a Ketama, de – édesapjához hasonlóan – más területeken is kipróbálta magát, így került Pat Metheny és Michael Nyman is a közreműködők közé.  Nem nagy kockázat tehát azt jósolni, hogy a december 9-i koncerten a tradicionális és a fúziós flamenco hívet egyaránt magával ragadja majd a Nemzeti Hangversenyteremben.

 

Estrella Morente in Concert

featuring José Enrique & Soleá Morente

2016. december 9. péntek    19:30 – 22:00

Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

 

https://www.mupa.hu/program/estrella-morente-in-concert-2016-12-09_19-30-bbnh

Forrás: EuroAstra

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s