Viseletek Délkelet-Ázsia szárazföldi térségéből

Közzétette:

 

 

2017. május 1-ig Nágák, elefántok, madarak címmel új időszaki kiállítás nyílt meg a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeumban. 

Délkelet-Ázsia meghatározó művészi kifejezésformája a textilművességben követhető nyomon. Hódolat a huszonnyolc buddha előttEz a művészet anyanyelve, egyik legfontosabb megnyilatkozási formája, így Délkelet-Ázsia textiljeinek bemutatásával, típusaik, használatuk és szerteágazó jelképrendszerük megismertetésével kulcsot kap az érdeklődő egy távoli világ működésének és gondolkodásának megfejtéséhez.

A kiállítás olyan utat jár be, amely többféle aspektusból – földrajzi, időbeli és antropológiai szempontból is – vizsgálja a délkelet-ázsiai textilek kódjait, így a textilek rituális szerepének és Buddha királyi díszbenmintarendjének bemutatásától kezdve az egyes népcsoportok jellegzetes viseleteinek és textiltípusainak ábrázolásán keresztül ismertet meg hiedelemvilágukkal, ünnepeikkel és szokásaikkal.

A khmer birodalomból elinduló kalandozás a burmai és a sziámi (thai) udvar szentélyein keresztül vezet a ma is Mianmar, Thaiföld, Laosz, Kambodzsa és Vietnam területén élő számos nép, így a hmongok, a rendkívül színes és változatos textilkultúrájú tai népek, a jaók és lantenek, valamint a brú hegyi törzs textíliái és ékszerei felé. Számos multimédiás elem, film és montázs jeleníti meg, hozza mozgásba és új összefüggésbe a látott tárgyakat. A kiállítás több mint 200 tárgyat vonultat fel: a magyarországi közgyűjtemények (Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum, Néprajzi Múzeum) értékes, nagyon ritkán látható anyaga mellett magángyűjtők és kutató-tudósok helyszínen gyűjtött tárgyait is bemutatja.

hmong női szoknyaVáltozás és állandóság viszonya áll a figyelem középpontjában, mintegy a kiállítás vezérfonalaként, ahogy a textileken felfejthető és bemutatható ez a bonyolult, de rendkívül érdekes formanyelv.

A kiállított textil- és ékszeranyag kortárs kapcsolódási pontjait az öt-hat hetente váltakozó pop up kiállítások emelik ki, melyek keretében kortárs magyar művészek délkelet-ázsiai ihletésű tárgyai vonulnak fel. A „Dressz. Kód?” programsorozatban a művészek tárlatvezetés és előadás keretében mesélnek majd az őket érdeklő vagy inspiráló részletekről.

Illusztráció: Hódolat a huszonnyolc buddha előtt, Buddha királyi díszben (Dzsambupati Buddha), földet érintő kéztartással, Hmong női szoknya

 

Forrás: Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s