A kávé csodaereje

Közzétette:

 

 

Forrón vagy jegesen, feketén vagy tejjel, a kávé fegyvertársává válhat az infarktus, a cukorbetegség és a rák elleni harcban

Ha nem gőzölögne előttem kávé, semmi sem különböztetne meg másoktól – szellemeskedett kávéegyszer az egyik leghíresebb amerikai beszélgetőműsor vezetője, David Letterman. Milliók kezdik a napot egy csésze „feketével”, igénylik, mégis szoronganak, hátha árt. Vajon nem árt az egészségnek? Tessék megnyugodni! A kávé jó hírét mostanában átfogó tudományos vizsgálatok eredményei állítják helyre.

Vegyük például a honolului szívprogramot. Hawaii orvosok az 1960-as évektől kezdve nyolcezer japán származású amerikai kávéfogyasztását kísérték figyelemmel. Negyven esztendő alatt egyértelműen kiderült, hogy a kávé élvezete nem növeli a szívinfarktus veszélyét, viszont azok körében, akik akár napi hat csészével fogyasztanak, ötször kisebb a Parkinson-kór kialakulásának kockázata, állítja Webster Ross ideggyógyász. A jelek szerint a koffein védi az agysejteket attól a károsodástól, amely a Parkinson-kórhoz vezetne.

A Harvard Egyetem kutatói 2003-ban újabb bátorítást adtak a kávé szerelmeseinek. Kimutatták, hogy azoknál, akik napi négy-öt csészével isznak, 30 százalékkal csökken a kettes típusú cukorbetegség kockázata. Ugyanez év őszén Németországban, a Münsteri Egyetemen azonosították a kávé egyik összetevőjét, amely alighanem védelmet nyújt a vastagbélrák ellen.

Fél, hogy a kávézással túlságosan „felpörgeti” magát? Ez valóban előfordulhat, de csak akkor, ha a szokásosnál többet fogyaszt belőle. – Számos vizsgálat szerint egy csésze kávé koffeintartalma elmeserkentő, jobb szellemi teljesítményt eredményez – nyugtat meg Andrew Smith, a Cardiffi Egyetem pszichológusa.

A szakemberek évek óta kutatják, befolyásolja-e a koffein a vérnyomást. A Johns Hopkins Egyetem orvosai több mint harminc éven át ezer egykori hallgatójukat követték nyomon, és azt tapasztalták, hogy a kávéivóknak valamivel magasabb ugyan a vérnyomásuk, de nem fenyegeti őket a kórosan magas vérnyomás kialakulása. Egy görög vizsgálat eredményei szerint pedig napi egy csésze megvéd a szívbetegségtől – hacsak nem fogyaszt az ember rendszeresen sok alkoholt is.

A vizsgálatok még tartanak, de abban máris egyetértenek a szakértők, hogy napi egy-három csésze kávé nem okozhat bajt. – A legújabb adatok azt bizonyítják, hogy nincs annyi okunk az aggodalomra, mint valaha hittük, és talán nem várt előnyökhöz is juthatunk – mondja Ross doktor, aki naponta két csésze kávét hajt fel – tej és szorongás nélkül.

 

Forrás: Reader’s Digest

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s