Korcsmáros Pál grafikus, illusztrátor

Közzétette:

 

 

Uram, a késemért jöttem… szól a magyar irodalom egyik legjobb regénykezdő mondata Rejtő Jenőtől.

Szőke ciklon borítóKorcsmáros Pál az 1950-es évek végétől rendszeresen rajzolt képregényeket, de a nevét a legtöbben a Rejtő-adaptációi kapcsán ismerték meg. Az első Rejtő-képregényt, A szőke ciklont 1961-ben rajzolta meg, az utolsó 1973-ban a Piszkos Fred közbelép volt. A 14 műből 13-mat a Füles megrendelésére készített el, a kakukktojás Az elveszett cirkáló volt, amely a Lobogóban jelent meg 1968-ban. A rejtvényújság három oldalas folytatásokban közölte a részeket, amelyeket az olvasók százezrei olyan lelkesedéssel vártak hétről-hétre, mint ahogy egy generációval később a tévénézők a legnépszerűbb sorozatokat.

 

Korcsmáros Pál grafika

Rejtő Jenő: Piszkos Fred, a kapitány

1916. május 22-én született Budapesten. Apai ágon bohém, újságíró-művész családból származott, állítólag még az a Saphir néven híres szatíraíró is a felmenői közé tartozott, akiről Mikszáth az Akli Miklós című regényének főhősét mintázta. De ez csak alig követhető legenda. Valóság viszont, hogy nagybátyja a kor ismert írója, Korcsmáros Nándor volt, akinek első könyvét, a Károly bakák című háborús novellafüzért Korda Sándor vitte filmvászonra. Ugyanez a nagybácsi lett később a Fészekklub ügyvezető igazgatója, ahová ő már nem csak mint unokaöcs volt bejáratos, hanem mint az az újságíró-slapaj, aki remek karikatúráiról lett kedvelt a félelmetes művész nagyságok között.

Korcsmáros Pál szülei igen hamar elváltak, így fiatal korára többnyire a kiköltöztetés és a lakóhelyváltás volt a jellemző. Ez az élettípus nem tette lehetővé, hogy bármilyen iskolát kijárjon, fantasztikus rajztudását sem tanulás útján sajátította el, sokkal inkább az állandó megélhetési kényszer segítette hozzá, mert például díszletfestő lett a filmgyárban, keramikussegéd Kovács Margitnál, és így tovább.

1944-ben különleges kézügyességét és rajztudását többnyire hamis igazolványok és svéd menlevelek gyártására használta fel, jó barátja, Képes Géza (róla kapta nevét a Képes Kiadó, amely névadója életművéből válogatásköteteket adott ki) költő és műfordító társaságában, aki az üres formanyomtatványokat lopta ki a hadügyminisztériumból, amit ő speciális technikával kitöltött, megmentve ezzel több tucat veszélyeztetett ember és családja életét.

A háború után több lapnál dolgozott mint olyan újságíró, aki beszámolóit nem fotográfiával, ha nem rajzaival illusztrálta. Dolgozott többek között a Kossuth Népénél, a Friss Újságnál, az Estnél, a Képes Figyelőnél. Majd országosan híres lett csodálatos női alakokkal zsúfolt Basa-karikatúráival, melyek a népszerű Pesti Izé című vicclapban jelentek meg.

A vészterhes Rákosi-korszakot mint diafilmrajzoló és vásári festő élte túl, többnyire más néven jelentek meg munkái.

Az 1957-ben indult Füles magazinnak élete végéig főmunkatársa volt. Itt jelentek meg azok a képregények, melyek nevét máig ismertté tették, klasszikus alkotások, mint például A nyomorultak, A Kőszívű ember fiai, a Gróf Monte Cristo, a Spartacus, vagy az Egri csillagok stb. Neve igazán akkor lett fogalom, amikor elkezdte megrajzolni Rejtő Jenő műveit. Haláláig, mely 1975. május 24-én következett be, majdnem harmincezer képregénykockát rajzolt meg.

 

Korcsmáros Pál

Korcsmáros Pál, Fotó: magyarhirlap.hu

 

Nagyon sok ember számára máig ható példakép rajztudását és szellemiségét tekintve. Aki látta az általa megálmodott Piszkos Fredet, Fülig Jimmyt, Gorcsev Ivánt, Senki Alfonzt, Vanek urat, az már nem is tudja másként el képzelni ezeket a figurákat.

 

Forrás: Képes Kiadó

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s