Nyolcvanhetedik ünnepi könyvhét

Közzétette:

 

 

2016. június 9–13. között Budapesten és országszerte több helyszínen zajlik az idei ünnepi magyar könyvhét. A könyvhét megálmodója, Supka Géza hatvan éve hunyt el. A könyves ünnepen többek között könyvbemutatóval, kerekasztal-beszélgetéssel és dedikálással a Magyar Művészeti Akadémia tagjai is részt vesznek.

plakátTöbb mint kétszáz kiadó és ezer szerző részvételével rendezik meg a 87. Ünnepi Könyvhetet és a 15. Gyermekkönyvnapokat a Vörösmarty téren. A budapesti mellett több mint 80 további, köztük határon túli településeken is jelentkező Könyvhét országos megnyitójának idén Gyula ad otthont. A könyvheti eseménysorozatot a fővárosi központi helyszínen Esterházy Péter, Kossuth-díjas író nyitja meg június 9-én.

Az érdeklődők részt vehetnek számos könyvbemutatón, többek között a Csukás István-díj idei díjazott könyveinek bemutatóján, kerekasztal-beszélgetésen, és az Instavers – azonnal oldódik program keretében a versírással is megismerkedhetnek.

A vidéki, országos megnyitót Gyulán rendezik meg június 9-én délelőtt. A Békés megyei városban a háromnapos könyves seregszemlén író- és olvasótalálkozók, koncertek, filmvetítés és konferencia várják az érdeklődőket. A megnyitón Katona Ildikó, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése elnökségi tagja és Szabó Tibor Benjámin, az Athenaeum Kiadó főszerkesztője mond beszédet.

A rendezvénysorozat első napján a Mogyoróssy János Városi Könyvtárban – az intézmény alapításának 180. évfordulója alkalmából – Gyula, a könyves kultúra városa címmel konferenciát rendeznek. Ugyancsak a könyvtárban Domokos Mátyás A legnagyobb bátorság a remény – Írások Illyés Gyuláról című kötetét mutatják be, majd Jankovics Marcellel, a Magyar Művészeti Akadémia alelnökével lesz beszélgetés.

A balatonfüredi könyvhét a könyvbemutatók és az irodalmi beszélgetések mellett koncertekkel és borkóstolóval várja a látogatókat. Nyíregyházán több mint harminc program közül választhatnak az érdeklődők, a háromnapos eseményen lesz ünnepi könyvvásár, dedikálás, népi játszóház, nyugdíjas hangos olvasási verseny és rendhagyó meseóra is. Szegeden a rendezvények központi színtere a Dugonics tér lesz, ott állnak majd a könyvkiadók sátrai, illetve a beszélgetések, a színházi és a zenei produkciók egyik fontos helyszínéül szolgáló színpad is.

június 9., csütörtök 18.00 óra

Gyula, Mogyoróssy Könyvtár – Simonyi-olvasóterem

Kultúra egy életen át – beszélgetés és találkozó Jankovics Marcell Kossuth-díjas filmrendező, művelődéstörténésszel, a Magyar Művészeti Akadémia alelnökével.

Házigazda: Csomós Éva újságíró

június 10., péntek 17.00 óra

A Magyar Napló könyvújdonságainak bemutatója:

Ferdinandy György, az MMA rendes tagja Kagylócska – Egy szerelem története (kisprózák);

Olvasmányos, mégis árnyalt, finom gondolatisággal átszőtt, lírai elemekkel megemelt emlékezőpróza.

Szentmártoni János, az MMA levelező tagja Szomjúság című regénye.

Szentmártoni János „kisregénye mélylélektani finomságú, szabadító vallomás egy lassan kivérző házasságról. Két emberről, akik előbb égtek ki a másikban, minthogy saját keresztjeikhez felnőhettek volna. Mégis egy nagy találkozás története a könyv, és ezen nemcsak az egymással, de a saját magukkal való találkozást is kell érteni.” – Bíró Gergely.

Takács Gábor A szépség szolgálatában – Beszélgetések Somogyi Győzővel, festészetről, grafikáról, esztétikáról című kötet (Somogyi Győző az MMA rendes tagja).

június 11., szombat

Hajózzon a magyar irodalommal!

Ismét megrendezik a hagyományos könyvheti irodalmi hajóutat a Budapest hajón.

Időpont: 2016. június 11-én (szombaton) 19 óra

Beszállás: 18.45-től

Kikötés: 22 órakor

Helyszín: Vigadó téri hajóállomás

Jegyár: 500 Ft / fő

Mivel a férőhelyek száma korlátozott, igényét itt kell jelezze: nemesattila@magyarnaplo.hu

A Magyar Művészeti Akadémia tagjainak az ünnepi könyvhétre megjelenő művei

Albert Gábor: Egy magányos merénylő elmélkedései (PONT, 240 oldal)

Albert Gábor: Minden-Egészség-Kútfeje (PONT, 184 oldal)

Bertalan Tivadar: Félcédulák (Napkút, 184 oldal)

Czakó Gábor: Gyepű (CzSimon Könyvek, 200 oldal)

Silver, Ephemeria (Fekete J. József): Haláltanfolyam (zEtna – Basiliscus, Zenta, 160 oldal)

Grendel Lajos: Rossz idők járnak (Kalligram, Pozsony, 247 oldal)

Jankovics Marcell – Méry Gábor: Nagyőr Szent Anna-temploma (Méry Ratio, Somorja, 116 oldal)

Jókai Anna: Breviárium (Írók Alapítványa – Széphalom Könyvműhely, 304 oldal)

Kóka Rozália: Bukovina, Bukovina (Fekete Sas, 304 oldal)

Tornai József: Világtojásban (Gondolat, kb. 110 oldal)

A Nemzet Művészének, Vasadi Péternek Csönd születik (Napkút, 112 oldal) című kötetét is bemutatják.

Lázár Ervin klasszikus meséje A nagyravágyó feketerigó (Móra Könyvkiadó, 14 oldal) a szerző nyolcvanadik születésnapja alkalmából jelenik meg ismét Réber László színpompás rajzaival.

Jávorszky Béla Szilárd zenei szakíró, szerkesztő Halmos Béláról írt könyvet, amely a népzenekutató születésének 70. évfordulójára jelent meg. A Halmos Béla emlékezete című kötet (Kossuth Kiadó, 128 oldal + CD) számos, a közönség előtt ismeretlen fotót tartalmaz, valamint egy különleges CD-t, amelyen eddig publikálatlan, például Kallós Zoltánnal közös gyűjtéseiből, felvidéki, erdélyi és más népzenékből szerepel válogatás.

Az év legjelentősebb irodalomtörténeti eseménye volt az Illyés Gyula: Naplójegyzetek 1956–1957 — Atlantisz sorsára jutottunk című kötet kiadása. A könyvet az MMA és a Magyar Szemle Kiadó közösen adta ki, ünnepélyes bemutatóját május 31-én tartotta a Magyar Művészeti Akadémia. A kötet a Könyvhéten is kapható lesz a Magyar Szemle standjánál.

Az ünnepi könyvhét további programjai és a dedikálások összes időpontja megtalálható az esemény hivatalos honlapján.

A program folyamatosan frissül!

A könyvfesztivál megtartását a Literatura irodalmi folyóirat főszerkesztője, Supka Géza javasolta a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) közgyűlésén 1927-ben. Az első ünnepi könyvhetet 1929-ben tartották, 2001-től bővült ki a rendezvény a Gyermekkönyvnapokkal. Supka Géza halálának 60. évfordulója alkalmából és a 87. Ünnepi Könyvhét előprogramjaként a régész, író, művészettörténész hagyatékából a budapesti központi Szabó Ervin Könyvtár átriumában nyílt kiállítás.

 

Forrás: Magyar Művészeti Akadémia

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s