Már javában tart a CineFest

Közzétette:

 

 

Múlt pénteken startolt a világ filmművészetéből friss válogatást kínáló 12. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál, amelyen idén több mint 10 országból összesen 19 nagyjátékfilm versenyez. A szeptember 11–20. között megrendezett filmes seregszemle egyik támogatója a Magyar Művészeti Akadémia.
claudia cardinaleA filmfesztivál életműdíját az olasz filmcsillag, Claudia Cardinale vehette át szeptember 11-én pénteken, a miskolci Művészetek Házában megrendezett megnyitó ünnepségen.
A fesztivál nagyjátékfilmes versenyprogramjában helyet kapott többek között a Cannes-ban a zsűri különdíjával kitüntetett A homár című abszurd humorú film, amelyben a főszerepeket Colin Farrell, Rachel Weisz és Léa Seydoux alakítja. Látható lesz Deniz Gamze Ergüven török rendező – Cannes-ban szintén díjazott – Mustang című, egy észak-törökországi faluban élő lánytestvérekről szóló alkotása, de jelentős érdeklődésre számíthat Sean Baker okostelefonokkal forgatott modern karácsonyi meséje, a Tangerine is.
A dokumentumfilmes kategória nemzetközi versenyprogramjában olyan alkotások szerepelnek, mint például a török szappanoperáknak a női szerepekre gyakorolt hatását taglaló Kismet című görög, vagy Damian Kocur 21 nap című lengyel filmje. Szerepel a versenyben a híres lengyel rendező, Hanna Polak Valami jobbra várva című alkotása, a német születésű Lorenz Findeisen Betontörténetek, Jan Latal Cseh sörháború, a holland Astrid Bussink Giovanni és a vízibalett, valamint Höcher Gábor Drifter című filmje is.

A hivatalos versenyprogram mellett a CineFest évről évre olyan országok filmjeit is elhozza a közönségnek, melyet a magyar filmnézők kevésbé ismerhetnek. Ebben az évben nemcsak az osztrák és cseh filmeket, de a Kínai Népköztársaság filmművészetét is megismerhetik a nézők egy kétnapos program keretében, amelynek Szalai Györgyi, a Magyar Művészeti Akadémia Film- és Fotóművészeti Tagozatának tagja a díszvendége. A Jian Bing Man című film a hivatalos versenyprogram része lesz, a Somewhere only we know című romantikus drámát pedig versenyen kívül láthatja majd a fesztivál közönsége. A filmvetítésekhez a kínai filmművészetet bemutató plakátkiállítás is kapcsolódik, amelyet szeptember 15–20. között láthatnak az idelátogatók. A program támogatója a Kínai Népköztársaság budapesti Nagykövetsége és a Kínai Filmarchívum.

 

galeria_tangerine_cinefest

 

Forrás: MTI/cinefest.hu/MMA

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s