A Magyar Állami Népi Együttes 2015-ös éve

Közzétette:

 

 

Áprilisi nagy sikerű olaszországi turnéja után, amelyen a Naplegenda és a Magyar rapszódia című produkciók kerültek bemutatásra, színpadra állította Verbunkos, Nemzeti tánc születése című felújított előadását. Az együttes szerepelt, alkotói pedig közreműködtek Novák Ferenc legendás táncelőadásának újraértelmezésében, a Magyar Menyegzőben.

 

A Magyar Állami Népi Együttes tavaszi évadának külföldi vendégszerepléseiről tartott tájékoztatón megismerhettük a Magyar Állami Népi Együttes erdélyi turnéjának részleteit

a Megidézett Kárpátalja – Hágókon innen és túl című előadás Kárpátaljai, Nyugat-Ukrajnai és Kijevi bemutatójának állomásait. A Magyar Állami Népi Együttes az ősszel fellép az Oroszországi Magyar Kulturális Napok rendezvénysorozaton és az Ankarai Magyar Napokon.

 

A programokat Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója, Dr. Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára, Mihályi Gábor, a Magyar Állami Népi együttes művészeti vezetője és Pál István Szalonna, a Magyar Állami Népi Együttes prímása ismertette. A tájékoztató után részletet láthattunk a Magyar Rapszódia című műsorból a Magyar Állami Népi Együttes és zenekara előadásában.

 

Május közepén Erdélyben vendégszerepel a társulat a Szarvasének és a Magyar rapszódia című produkciókkal. Ezt követően, május végén és júniusban a Megidézett Kárpátalja – Hágókon innen és túl című új műsorukkal turnéznak Nyugat-Ukrajnában, Kárpátalján és Kijevben. Fellépnek az Oroszországi Magyar Kulturális Napok rendezvénysorozaton és ősszel a Budapesti Kulturális Napok Ankarában programsorozaton is.

 

A Magyar Állami Népi Együttes Magyarország elsőszámú hivatásos néptáncegyüttese. Majd hat és fél évtizedes fennállása alatt több mint ötven ország színpadán lépett fel és művészetével több mint kilenc millió néző elismerését vívta ki. Hivatása a magyar nyelvterület néptáncának, népzenéjének és népi kultúrájának életben tartása és színpadi formában való továbbadása. Az együttes az évezredes folklórkincset magas művészi szinten, korszerű színpadi eszközökkel jeleníti meg és mutatja be közönségének.

 

A május 13-án kezdődő erdélyi turné első állomása Sepsiszentgyörgy, ahol a Háromszék Táncegyüttes fennállásának 25 éves évfordulója alkalmából szervezett rendezvénysorozaton lép fel a társulat a Mihályi Gábor rendezte Szarvasének című táncverssel. Május 14-én az Udvarhely Tavasza programsorozat keretében a székelyudvarhelyi közönség a Magyar rapszódia című produkciót láthatja, majd ugyanezzel az előadással utaznak Gyergyóditróba és Csíkszeredába is. Május 17-én, a marosvásárhelyi Tánchéten a Nemzeti Színházban lépnek fel a Szarvasénekkel, majd május 18-án, a Hagyományok Háza által szervezett Kolozsvári Napokon a Román Nemzeti Operában szintén ezt az előadást láthatják az érdeklődők. A turné 19-én Nagyváradon zárul, ahol a Dance In Front Nemzetközi Táncfesztivál nyitóprogramjaként mutatják be a Szarvaséneket.

 

Anépi

A kép nagyítható

A Megidézett Kárpátalja – Hágókon innen és túl ősbemutatójára 2014. november 16-án került sor a Nemzeti Színházban. A bemutató sikere egyértelműen azt az üzenetet közvetítette az alkotók és az előadók felé, hogy a közönség átérezte, megértette és azonosulni tudott az előadás üzenetével. Ugyanez volt tapasztalható a bemutatóra érkező ukrán vendégek részéről is, akik az előadást követő fogadáson – a gratulációk mellett – nemcsak értékelték a műsor erényeit, hanem elmondták, hogy azt az ukrán közönségnek is látnia kell. A Megidézett Kárpátalját hiánypótlónak tartották, hiszen a műsor újszerűsége, az az új folklór szemlélet, ami a Magyar Állami Népi Együttest jellemzi, hitük szerint nagy erővel hat majd az ukrajnai közönségre is.

 

A Kormány 1078/2015.(II.25.) határozata alapján a Magyar Állami Népi Együttes 2015. május 25. és június 2., illetve 2015. június 21. és 28. között Kárpátalján és Nyugat-Ukrajna területén, valamint a fővárosban, tíz városban mutatja be Megidézett Kárpátalja – Hágókon innen és túl című műsorát.

A turné két szakaszban valósul majd meg:

Az első előadás május 25-én lesz Ungváron, majd Kijevbe, Lembergbe, Szkoleba és június 1-jén Beregszászra utazik a társulat.

A második út tervezett állomásai: június 21-én Beregszász, majd Técső, Raho, Ivano Frankivszk, végül június 27-én Csernovic. A helyszínek kiválasztása a Kijevi Nagykövetség, az Ungvári Főkonzulátus és a Beregszászi Főkonzulátus közreműködésével történt.

 

A vendégszereplés célja magában foglalja a magyar és az ukrán népek kulturális örökségének bemutatását, egymás jobb megismerését, a két népet összekötő kulturális szálak megerősítését. Tekintettel a turné fontosságára és a betöltött kulturális misszióra Balog Zoltán miniszter úr elvállalta a turné védnökségét.

A magyar kormány pénzügyi finanszírozása mellett lezajló két turné további üzenete: a magyar nép együttérzése az ukrán néppel Ukrajna jelenlegi nehéz helyzetében. A vendégszereplés, mindezeken túlmenően, kézzelfogható támogatást is kíván nyújtani, hiszen a Magyar Állami Népi Együttes az egyes előadások bevételét humanitárius célokra ajánlja fel.

 

A Magyar Állami Népi Együttes három alkalommal lép fel az Oroszországi Magyar Kulturális Napok keretében a Magyar rapszódia című produkciójával: június 9-én a Nyizsnij Novgorod-i Filharmóniában, június 11-én a moszkvai Csajkovszkij Koncertteremben, majd 13-án a Musza Dzsalil Tatár Állami Opera- és Balettszínházban, Kazányban. A társulat meghívást kapott a 2015 őszén megrendezésre kerülő Budapesti Kulturális Napok Ankarában elnevezésű programsorozatra is, ahol a Magyar rapszódia című előadással vendégszerepelnek.

 

http://www.hagyomanyokhaza.hu

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s