Nyikolaj Vasziljevics Gogol

Közzétette:

 

 

163 évvel ezelőtt hunyt el Nyikolaj Vasziljevics Gogol.

 

Nyikolaj Vasziljevics Gogol ( Szorocsinci, 1809. április 1. – Moszkva, 1852. március 4.) ukrán származású orosz író. Az orosz irodalom klasszikusa, az orosz széppróza és drámairodalom egyik legnagyobb hatású alakja.

 

gogol

Nyikolaj Vasziljevics Gogol ukrán kisnemesi családban született 1809-ben. Poltavában, majd Nyezsinyben tanult (itt magyar származású tanára is volt: Orlay János). Az alacsony, vézna, hatalmas orra miatt komikus külsejű fiatalemberben féktelen becsvágy élt – amikor 1828 végén Szentpétervárra, a fővárosba utazott, úgy képzelte, hogy rövidesen mindenki az ő szavára figyel majd. Pár hónapos hányódás után alacsony beosztású csinovnyik lett, saját bőrén tapasztalhatta meg leendő hőse, Akakij Akakijevics nyomorúságát. Első írását, Hans Küchelgarten címet viselő szentimentális-romantikus poémát a kedvezőtlen bírálatok olvastán maga égette el – majd szinte végső kétségbeesésében – ukrán szülőföldje legendáinak, tündér- és rémmeséinek feldolgozásába fogott. Az 1831-ben megjelent Esték egy gyikanykai tanyán elbeszélésciklus óriási sikert aratott, Puskin szavai szerint „mindenki örült az éneklő és táncoló nép színes leírásának, a kisorosz természet eme friss képeinek, ennek a nyíltszívű, mégis pajkos vidámságnak. Mennyire elámultunk, hogy egy orosz könyv megnevettet bennünket…”

Ezután Gogol bekerült a pétervári irodalmi körökbe, többek között Zsukovszkij és Puskin egyengette útját, könnyebb állást szereztek neki, mi több, 1834-35-ben az alig huszonöt éves Gogolt a pétervári egyetem professzorává is kinevezték. Első, történelmi tárgyú előadásával elbűvölte hallgatóit, de a rendszeres oktatómunkához nem volt ideje, se kedve, s egy év után megvált az egyetemtől. Soha többé nem vállalt állást.

Miután anyagi helyzete valamelyest javult, néhány év alatt remekművek sorát alkotta, akkor szinte kiapadhatatlannak tűnő bőséggel. A Mirgorod-ciklus két írása, a Régimódú földesurak és Hogyan veszett össze Ivan Ivanovics Ivan Nyikiforoviccsal a vidéki birtokos-életforma mulattató rajza, az írások vége felé egyre tragikusabb felhangokkal. A Tarasz Bulba a Walter Scott-i kalandregény-szerkezetet ötvözi az orosz és ukrán sorson való mélyenszántó tűnődéssel, romantikus hősi jellemekkel.

A pétervári elbeszélésciklus súlyos problematikájával, a szörny-város ellen lázadó ember kivédhetetlen pusztulásának megmutatásával Gogol a világirodalom legnagyobb groteszk-abszurd írásait követte, művei szinte mérföldkőnek tekinthetők a Swifttől és E. T.A. Hoffmanntól Kafka, illetve Bulgakov felé vezető úton. Mondta-e vagy sem Dosztojevszkij, hogy „mi valamennyien Gogol Köpönyeg-éből bújtunk ki”, tény, hogy a gogoli útmutatás a kisember mikroszkopikus ábrázolásában máig nyomon követhető a legnagyobbak munkásságában. Az orr, vagy Az őrült naplója után többé nem lehetett a kívülálló részvétével írni az elesettekről – nem sajnálni kellett őket, hanem megérteni.

Gogol sikereit A revizor című vígjáték tetőzte be, amellyel európai rangra emelte az orosz színjátszást is, a sokféleképp értelmezhető darab még napjainkban is az eltérő rendezői újraolvasásokra, nagy színészi alakításokra ad lehetőséget. Ez azért van így, mert A revizor-ban – akárcsak a pétervári elbeszélésekben – a vaskos valóságrajz hiberbolisztikus fantasztikummal, a harsány nevetés súlyos moralitással fonódik össze.

Gogol néhány év alatt az orosz irodalom élvonalába emelkedett, Puskin halála után ő az írófejedelem, Belinszkij, a nála két évvel fiatalabb radikális szemléletű kritikus Gogolt állítja példaként az ifjabb írónemzedék elé. Maga Gogol azonban – bár örül a sikernek és elismerésnek – egyre inkább abban látja feladatát, hogy kortársainak a társadalmi bajokból kivezető utat is megmutassa. 1836-ban külföldre menekül, hogy a visszamaradt orosz élet megváltásán gondolkozzék. Ettől kezdve megszakításokkal egy évtizedet tölt külföldön, és csak élete végén tér haza – meghalni.

Legendák keringenek furcsa viselkedéséről, magányosságáról. Örökségéről lemond húgai javára; csekély írói jövedelmének egy részét szegény diákoknak adja, minden vagyona egy útitáska, néhány váltás fehérneművel. Honoráriuma nem elég a megélhetéshez; barátai segítik. Bolyongásai során gyakran megfordul a külföldön élő orosz arisztokratáknál. Talán az utóbbiak szemlélete is befolyásolja abban, hogy az óhajtott megváltást kizárólag a fennálló rend keretei között, a feladatát megfelelően ellátó cárral, hivatalnoki karral, megújuló egyházzal tudja elképzelni – ebben egyébként Tolsztoj és Dosztojevszkij is követi majd „korszerűsítettebb” formában. Gondolatait a Válogatott szemelvények barátaimmal folytatott levelezésemből című, 1847-ben megjelent írásában fejti ki. Vallásfilozófiai elmélkedésekből, önvallomásokból, nagy értékű irodalmi és művészeti esszékből álló munkáját az európai forradalmakra figyelő, megújhodást váró orosz értelmiség elítéli, de legélesebben Belinszkij, aki híres levelében egyúttal az orosz demokratikus átalakulás programját is megadja: „Oroszország – mondja Belinszkij – nem a miszticizmusban, az aszketizmusban és pietizmusban látja üdvét, hanem a civilizáció, a felvilágosodás, a humanizmus diadalában… Jogra és olyan törvényekre van szüksége, amelyek nem az egyház tanításaihoz igazodnak, hanem a józan észhez, az igazságossághoz…” Gogol, aki aki széleskörű párbeszédet, közéleti vitát remélt, az egyértelmű elutasítás láttán terjedelmes levelekben és csak a halála után közzétett Szerzői önvallomás-ban próbálja megvédeni álláspontját, majd elfásul, végképp összetörik. Nem segít rajta jeruzsálemi zarándoklata sem, 1848-ban hazatér, barátainál él, majd beköltözik a konzervatív, bigott Alekszandr Tolsztoj gróf moszkvai házába. Itt éri 1852 februárjában a – sokak szerint önként választott – halál. Előtte tíz nappal elégeti a Holt lelkek második részének kész kéziratát…

 

800px-Gogol-Grab

Gogol síremléke Moszkvában, a Novogyevicsij-kolostor temetőjében (nagyítható kép)

 

Írta: Bakcsi György
Forrás: Gogol – Holt lelkek (Utószó – 553- 557. oldal) Európa Könyvkiadó, 1982 ISBN 963 07 2549 5

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s