Golden Gate Bridge

Közzétette:

 

 

82 évvel ezelőtt San Fransiscoban megkezdték a Golden Gate-híd építését.

 

A Golden Gate Bridge (magyarul Aranykapu), a világ egyik leghosszabb függőhídja. Északra van San Franciscótól, a Highway 101 halad át rajta. A híd San Francisco város jelképévé vált.

GoldenGateBridge

A Golden Gate Bridge-et 1933. január 5-én kezdték el építeni, és 1937. május 27-én adták át a forgalomnak. Korábban sokan lehetetlennek tartották a híd megépítését. Az építkezésen dolgozó  munkások közül sokan szenvedtek baleset, mire elkészült a 2730 méter hosszú híd. Tervezője Joseph Strauss mérnök volt, tanácsadónak Irving Morrow építészt hívta meg, aki a konstrukciót az art-deco stíluselemeivel egészítette ki. Húsz éven át a világ legnagyobb fesztávú hídjának számított, a hídfők közötti távolság 1280 méter. Még magas vízállás esetén is 227 méteres magasságig emelkednek ki a pillérek a vízszint fölé. A pillérek között feszülő drótkötelek mindegyike 91 centiméter átmérőjű, és 27 572 huzalszálból áll. A pilléreknek kötelenként 95 millió kilogramm függőleges irányú terhet kell elbírnia. Már eredetileg is narancsszínűre festették a hidat. Az acélszerkezeteknél szívesen használják a vörös vagy narancsszínű festékeket, mert ólomtartalmuk megvédi a rozsdásodástól. A Golden Gate Bridge feltűnő színe azért is szerencsés, mert a gyakori ködös időjárásban előtűnnek körvonalai. A híd gyalogosjárdája kedvelt sétaút, a nagy autóforgalom, zaj és légszennyezés ellenére is. Gyakran látni a hidat filmeken mint díszletet a háttérben.
Ötvenedik születésnapján, 1987-ben hatalmas ünnepséget rendeztek. Ebből az alkalomból le akarták zárni a hidat a közúti forgalom elől, hogy az ünneplők gyalog sétálhassanak át rajta. Kiderült, hogy olyan sokan jöttek volna el, ami már kockázatos megterhelés lett volna, inkább eltekintettek ettől a ötlettől.

 

Forrás: A világ csodái

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s