Trójáról álmodott

Közzétette:

 

 

124 évvel ezelőtt, Nápolyban 68 éves korában meghalt Heinrich Schliemann német kereskedő és régész, Trója felfedezője.

Heinrich_Schliemann
Schliemann portréja

 

Heinrich Schliemann (Neubukow, 1822. január 6. – Nápoly, 1890. december 26.) német kereskedő, amatőr régész, akit az ásó világhírű dilettánsaként is emlegettek.

Gyermekkorától fogva vonzotta a görög mitológia, annyira, hogy ez vezette arra az elhatározásra, hogy az Iliasz helyszínét, Tróját a valóságban is megkeresse. Sikerrel tárta fel Mükénét és számos kisebb égei települést is. Élete, melyet megjelent emlékirataiban is olvashatunk, számtalan embert ejtett ámulatba. Azonban Schliemann megítélése ma is erősen ellentétes érveken alapul, az általa leírt történeteket már igen erős forráskritikával használják fel.

Priam's_treasure

Az ún. Priamosz kincse

Az ókortudomány és az archeológia nem éppen népszerű tudomány, Schliemann neve mégis mindenkinek ismerős.

Nevéről Homérosz jut eszünkbe, a homéroszi világ a tízéves háború színhelyével: Trójával, továbbá a komor Mükéné, s a gazdag Tirünsz, melyeket Schliemann tárt fel. Athéni sírboltjában levő szobrán három szó van kivésve: „Schliemannak, a Homérosznak” A görög nép adózott így emlékének, s nála többet valóban senki nem tett a görög múlt, s mondhatjuk az egész kultúra kezdeteinek megismeréséért. Útja nem volt könnyű. Wirchow, legjobb barátja, így jellemezte nekrológjában Schliemann életútját: „Nagyot akart, és nagyot vitt véghez. Állhatatos és céltudatos munkával legyőzte mostoha körülményeit, és viszontagságos kereskedői élete során sem mondott le arról az ideálról, mely még a kisfiú szivében fogant meg. Amit elért, azt saját erejével kényszerítette ki. A sors minden változása közepette hű maradt önmagához. Egy célja volt csak: a tudomány gyarapítása.”

 

mask_of_agamemnon

Agamemnon maszkja
Forrás: Heinrich Alexander Stoll – Trójáról álmodott (fülszöveg), Európa Könyvkiadó,1967

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s