Megújult a dzsámi és a Csontváry Múzeum Pécsett

Közzétette:

 

 

2014. október 9., csütörtök 18:51 , forrás: MTI, szerző: Grund

PecsDzsami_uj_fekvo_lead_500x

Átadták a megújult Széchenyi téri dzsámit és a Csontváry Múzeum épületét csütörtökön Pécsen. A kultúráért felelős államtitkár az eseményen azt mondta: Pécs adni képes város, amelynek szellemi, esztétikai fejlődéséből az egész ország részesül.
Hoppál Péter hangsúlyozta, hogy a kultúra városa autópályán két és fél órányi utazásra van Budapesttől, gazdag épített öröksége mellett nívós fesztiválok egész sorával, köztük a Pécsi Országos Színházi Találkozóval és nemzetközi tánctalálkozóval is várja a hazai, valamint a külföldről érkező látogatókat.
A Gázi Kászim Pasa dzsámija és a Csontváry Múzeum rekonstrukciója része a Püspökvár titkai, a püspöki palotától a dzsámiig elnevezésű 1,5 milliárd forintos projektnek, amelynek célja a Pécsi Egyházmegye belvárosi épületeinek felújítása, turisztikai vonzerejük növelése.
A beruházás keretében már újjávarázsolták a pécsi egyházmegyei múzeumnak otthont adó Káptalan utcai Martyn-házat és a közeli zarándokszállást. November végéig felújítják és látogathatóvá teszik a székesegyház délkeleti tornyát, az épület tetejének javításával megszüntetik a bazilika beázását, védelmet nyújtva az ott található Székely Bertalan- és Lotz Károly-freskóknak.
Megnyílik a látogatók előtt a püspöki palota és annak kertje, valamint a kertből a püspöki pincészetbe vezető titkos alagút. A pincészet mellett borászati kiállítást rendeznek be, a magtár pedig
átépítését követően rendezvényhelyszínként működik majd.
A csütörtökön átadott Széchenyi téri dzsáminak megoldották a csapadékvíz-elvezetését, megszüntették altemplomának beázását, kicserélték a nyílászáróit. A Csontváry Múzeumnak a homlokzatát, a földszinti helyiségeit és a hátsó udvarát újították fel.
Hoppál Péter beszédében úgy vélte: a beruházás jó példa arra, hogy a kultúra egy ország lakossága, nemzetek és különböző kultúrák között is betöltheti a híd szerepét. A politikus az alapjait tekintve a 13. században épült, és a török hódoltság után az 1700-as évektől ismét katolikus templomként funkcionáló dzsámit kultúrtörténeti jelentőségűnek, Pécs egyik jelképének nevezte.
A Csontváry Múzeumról azt mondta, hogy most már méltó körülményeket teremt a Csontváry festményeinek és azok megtekintéséhez. Utalva arra, hogy a múzeumban bemutatott képek döntő többsége a Magyar Nemzeti Galériáé és letétben van Pécsett, azt mondta: a képeknek a jövőben is a baranyai megyeszékhelyen kell maradniuk.
Páva Zsolt, Pécs fideszes polgármestere szerint az ügyben folyó tárgyalások állása alapján a képek Pécsett maradnak. Kitért rá: bár a festő sohasem járt a városban, az itt megtekinthető nagyszerű Csontváry-gyűjtemény Pécs kulturális attrakcióinak fénypontja, s ennek köszönhetően sok helybéli Pécshez kötődő alkotóként tartja számon.
A polgármester hozzátette: több beruházás, köztük a mostani nemzetközi színvonalú körülményeket teremt a képek bemutatásához. Egyben örömét fejezte ki, hogy a Csontváry Múzeumon kívül a belváros számos patinás épülete megújult az elmúlt időszakban.

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s