Paul Cézanne

Közzétette:

 

 

108 évvel ezelőtt hunyt el Paul Cézanne francia posztimpresszionista festő

Paul Cézanne (Aix-en-Provence, 1839. január 19. – Aix-en-Provence, 1906. október 22.) francia festő, a 19. századi festészeti irányzatokat radikálisan átalakító, a modernizmust megelőlegező posztimpresszionizmus jeles alakja.

Paul_cezanne_1861Paul Cézanne 1839. január 19-én született Aix-en-Provence-ban. Családja az itáliai Cesena városából származott át Franciaországba. Apja, a kalaposmesterből lett bankár, fiának jó nevelést biztosított. A Bourbon kollégiumba járt, hol iskolatársai közé tartozott egy olasz mérnök fia, Emile Zola. A két fiút meleg barátság fűzte egymáshoz. Együtt járták a vidéket, jövőjükről álmodoztak. Cézanne festő akart lenni, s 1856-tól az aix-i rajziskolában tanult, ahol egy évvel később pályázaton második díjat nyert. Az érettségi után, 1859-ben apja Aix-ben beíratta a jogi fakultásra, Cézanne azonban Párizsba akart menni, hogy ott festeni tanuljon. 1861 áprilisában azután végre elérte célját. Párizsban ő is a Suisse Akadémiára járt, itt készült az Ecole des Beaux-Arts felvételi vizsgájára. A jóságos, mindenkin segíteni kész Pissarro pártfogásába vette a faragatlan, vad és félszeg vidéki fiút. Kapcsolatuk mindvégig töretlen maradt, s később fontos szerepet játszott mindkettőjük művészetének kialakulásában. A felvételi vizsgán azonban Cézanne nem felelt meg. „Kolorista temperamentum, de szertelenül fest” volt Cézanne-ról a vélemény.

Cézanne 1861 őszén elbátortalanodva utazott haza, s beállt apja bankjába dolgozni. De tervével, hogy festő lesz, nem hagyott fel. Továbbra is eljárt a helyi rajziskolába, s családi házuk – ezt a Jas de Bouffannak nevezett XVII. századi udvarházat apja nemrég vásárolta – falait képekkel díszítette. A panneau-kat, amelyek a Négy évszak címet viselték, Ingres szellemében szerette volna megfesteni, de most még csak fiatalkori kísérletekre futotta erejéből. A panneau-kat Cézanne mindenesetre – tréfából vagy naivságból, nem tudni – nem saját, hanem Ingres nevével jelezte,

1862 novemberében azután ismét Párizsba ment, hol tovább látogatta Suisse apró iskoláját.

 

Paul_Cézanne_-_La_Maison_du_penduAz akasztott ember háza (1873)

1872-ben Pissarróval együtt az Île-de-France-i Auvers-sur-Oise-ba költözött, ahol festéssel töltötték idejüket, és ismeretséget kötöttek Vincent van Gogh-gal. Az impresszionisták 1874-ben rendezték meg első, botrányosra sikeredett közös kiállításukat a fotográfus Nadar műtermében, amelyen Cézanne három festménnyel jelent meg (Egy modern Olimpia, Az akasztott ember háza, Auvers-i táj). A közönség értetlenül és elképedve fogadta Cézanne műveit, ezért csak a harmadik impresszionisták rendezte kiállításon, 1877-ben jelent meg ismét publikum előtt, ezúttal már tizenhat képével. A kritikusok többsége azonban ismét támadta művészetét, így végül 1882-ben visszatért Provence-ba. Előbb Marseille egyik kikötőnegyedében, Estaque-ban telepedett le, majd 1885-ben egy szülővárosa melletti faluba, Gardanne-ba költözött. Itt kezdte festeni a később közel nyolcvan képet magában foglaló Montagne Sainte-Victoire-ciklust.

Paul_Cézanne_Montagne Sainte-Victoire (1891)Montagne Sainte-Victoire (1891)

 

1869-ben ismerkedett meg Hortense Fiquet-vel, akitől egy fiúgyermeke született. Kapcsolatát Cézanne végig titkolta édesapja elől, és csak annak halála után, 1886-ban vette feleségül Hortense-t. Bár anyagi helyzete bizonytalan volt, apja halálával számottevő vagyont örökölt, ami biztosította számára a szabad alkotás lehetőségét.

1890-ben már a Húszakkal közösen állították ki műveit Brüsszelben, de Cézanne első személyes tárlatát csak 1895-ben rendezte meg a műkereskedő Ambroise Vollard, miután megvásárolta közel kétszáz festményét. A nagyközönség ugyan továbbra is hűvösen fogadta műveit, ezzel párhuzamosan viszont kivívta magának a művészvilág megbecsülését. Nevét hamarosan szárnyára kapta a világhír, képei sikereket arattak. 1901-ben Aix peremén felépíttette nagy műtermét, a Les Lauves-t. 1904-ben az őszi Salon egy egész termet szentelt Cézanne képeinek.

Sikereit nem élvezhette sokáig, életének hatvannyolcadik évében tüdőgyulladásban halt meg.

Ifjúkori művészetére nagy hatással voltak Eugène Delacroix és Gustave Courbet művei; rajzai és festményei ekkor váltak kifejezőbbé, de a később védjegyévé váló szenvedélyes, elnagyolt ecsetkezelés, ugyanakkor a határozott, kemény megjelenítés már ekkor jellemezték munkáit (Kék váza, 1857; Tannhäuser-nyitány, 1866–1867; Reggeli a szabadban, 1869 k.).

 

paul cezanne_kekKék váza (1855-57)

Az 1870-es évektől impresszionista kortársai hatottak művészetére, színei könnyedebbek és érzékletesebbek lettek, de a cézanne-i szigort ezek ellenére is érvényesíteni tudta képein. Auvers-i és provance-i tájképein a meleg színek és a hideg árnyékok tónusváltakozása ötvöződik helyenként az impresszionistákra jellemző fényárral (A marseille-i öböl, 1885).

Az „aix-i remete”-ként is emlegetett Cézanne ábrázolásmódja az 1880-as évek második felére érte el művészi csúcspontját, ekkor készültek legismertebb képei (A komód, 1887; Húshagyókedd, 1888; Kártyázók-ciklus, 1892–1895; Nagy fürdőzők-ciklus, befejezetlen, 1898–1906).

Paul_Cézanne,_Les_joueurs_de_carte_(1892-95)Kártyázók (1895)
Paul_Cézanne_nagyfurdozokNagy fürdőzők (1900–1905)

Bár színkezelése az impresszionistákéval rokonítja művészetét, képszerkesztési elveiket azonban elvetette: a körülvevő valóság nem oldódik fel a színkavalkádban, sőt, annak ellenére a témát, a teret alkotó formák és tömegek geometrikus szigorral jelennek meg kevéssé részletező képein. Ezzel a látványszerkesztési elvvel Cézanne döntő hatást gyakorolt a 20. századi fauve-ok festőcsoportjára, az expresszionistákra és a kubistákra.

Forrás: Pataky Dénes – A francia impresszionizmus (13-14. oldal) Képzőművészeti Alap Kiadóvállalata Budapest, 1973

Wikipédia

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s