Az 1848/49-es szabadságharc honvéd emlékműve – Sepsiszentgyörgy

Közzétette:

 

Szabadság tér

Sepsiszentgyörgy Főterén, a Tamás Áron színház és a Bod Péter Könyvtár (volt Megyeház) közötti parkban.

sepsziszentgyörgy_emlékmű Az 1848/49-es szabadságharc 25-ik

évfordulójára állították Sepsiszentgyörgy főterén, az elhunyt hősök, honvédek emlékére. A középen emelkedő obeliszk fő oldalán a koronás magyar címer plakettje állt, lentebb pedig a harci szereket ábrázoló dombormű. Az oldallapokra Jókai Mór fogalmazta meg a következő feliratokat: ‘Az 1848-49 évi szabadságharcban Háromszéken és Háromszékről elesett honvédek emlékére’ (északi oldal), ‘A népjog és az önálló Haza vértanúinak emelé ezen szobrot emlékül a hálás utókor’ (nyugati oldal), ‘Ők a szabadságért és hazáért estek el, s él örök emlékük, míg él magyar, él a szabadság’ (déli oldal). Az obeliszk két oldalán egy-egy carrarai márványból faragott oroszlánszobrot helyeztek el. Az egyik oroszlán éberen figyel, utalva a reakció hatalmával büszkén dacoló nemzeti győzelmekre, a másik meg alszik, utalva a szabadságharc szomorú végére.
A Trianon utáni években az obeliszket ledöntötték, letörték a címert. Az obeliszket a Székely Nemzeti Múzeum udvarára szállították, de a talapzat az oroszlánokkal a helyén maradt. 1932-ben az oroszlánokat gurították le a helyükről, de azért még visszarakták őket hatósági utasításra. 1934-ben a helyi prefektus felszólítására az oroszlánokat mégis a múzeumba szállították, a talapzatot elbontották.
1940 szeptemberében, a második bécsi döntést követően az emlékművet gyorsan visszaállították, a hiányzó részeket pótolták. Az 1944 szeptemberében viszont a beözönlő román Maniu-gárdisták az obeliszket ledöntötték, az oroszlánokat pedig megcsonkították. Ez utóbbiak újra a múzeumba, annak kertjébe, viszonylag eldugott helyre kerültek. 1947 után az obeliszket visszaállították ugyan, de a címert eltávolították és az ‘1848-1849’ -évszámokat tartalmazó márványtáblával helyettesítették, az obeliszk aljára pedig csak ‘A Szabadságharc emlékére’ felirat került (ugyanez románul is). 1958-ban az emlékművet néhány Mikó Kollégiumos diák megkoszorúzta, amiért a hatalom hosszú börtönévekre ítélte őket. 1972-ben az oroszlánokat az eredetiek után készült másolatokkal pótolták, és azóta egységes képet nyújt az emlékmű, de 1989 decemberéig tilos volt megkoszorúzni. 1989 dec. 22-én este a rendszerváltó, forradalmi események áldozatainak emlékére, az emlékmű égő gyertyákkal telt meg. 1990 márc. 15-én, a korábban elítélt, és börtönbe zárt volt Mikós diákok vihettek először szabadon koszorút az emlékhelyre, és ez a tiszteletre méltó feladat azóta is kijár nekik minden március 15-én, amikor díszes megemlékező ünnepség zajlik e helyen. Az eredeti, megcsonkított oroszlánszobrok 1990 után talapzatra kerültek a múzeumudvar egyik sétányára.

Forrás: http://www.kozterkep.hu/

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s