Akik hittek az európai népek összefogásában

Közzétette:

 

 

A Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesület és a szabadkai ifjúsági szervezetek szervezésében az idei évben is megemlékeztek az 1848/49-es szabadságharcról és forradalomról Paganini József sírjánál, a Zentai úti temetőben.

zentaiúti_temető – Március 15-én a világ magyarsága a szabadságharcra és annak hőseire emlékezik, emlékezünk és emlékeztetünk mi is immár évről évre mind többen. A hősök egyike, kinek emléke előtt Szabadka magyarsága tiszteleg, Paganini József, a kaponyai csatában kapott sebében elvérzett tüzérszázados – ezekkel a szavakkal szólt Miklenovics Aranka, a Lányi Ernő IME művészeti vezetője az egybegyűltekhez.

Paganini sírjánál Dévavári Zoltán történész tartott rövid beszédet. Mint mondta, sokszor beszélünk magáról a szabadságharcról, a forradalom azonban az emlékezetünkben valahol mintha mindig elsikkadna.

– Alapvetően akkor vannak forradalmak az emberiség történetében, amikor hirtelen nagy változások következnek be egy adott társadalomban, s ezek messze ható következményekkel járnak az ott élők részére. Nem sok ilyen volt a történelemben, s a magyar történelemben is mindössze kettő, és bár úgy tartja az emlékezet, hogy 1848/49-es az 1956-os forradalom is elbukott, hosszú távon lehet látni, hogy ez nem így volt. Azért fontos most a forradalomról beszélni, mert azok az eszmék, hitek, melyek a reformkort jellemezték, alapvetően modernizációs törekvések voltak, melyek azt tűzték ki célul, hogy az akkori történelmi magyar állam integrálódjon az akkori európai jogi és gazdasági struktúrába. Ilyenkor, március idusán szeretjük felolvasni a tizenkét pontot, hogy mit kíván a magyar nemzet, de néha talán célszerűbb lenne kicsit el is mélyedni ezekben a pontokban. A hetedik pont egy igen lényeges kitétel volt: követeljük az ősiség eltörlését, a hatodik pont pedig általános közteherviselést kért. Mindez annak a modernizációs törekvésnek volt a része, mely az akkori keretek között a magyar államot Európához zárkóztatta volna fel. Ne feledjük, a magyar nemzet mint nemzet, melynek minden ott élő a tagja, gyakorlatilag ekkor született meg. Az ősiség eltörlése, a jobbágyság intézményrendszerének ledöntése pedig azt a keretet teremtette meg, mely középtávon biztosította Magyarország számára a polgárosodást, a gazdasági prosperitást, felemelkedést.

Dévavári rámutatott, Paganini sírjánál emlékeznek, de állhatnának számos más sírnál szerte a Kárpát-medencében és azon túl is, hiszen számos más nemzet is harcolt a forradalom ügyéért. Paganini József olasz volt, s sorstársainak ezreihez hasonlóan a harctéren ő is életét adta a szabadságért. Ők mind hittek abban, hogy Európa és az európai népek jövője abban a polgári eszményképben valósítható meg, amely a reformkort jellemezte. Elmúlt azóta mintegy 160 év, de az akkori problémák jelentős része a mai napig jelen van, és megosztja a Kárpát-medencei társadalmakat, mint akkor, 1848-ban.

– Bízom abban, hogy a globálpolitika elmúlt években történő változásai ráébresztenek bennünket arra, hogy ahogy a szabadságharc idején, úgy most is nem a kirekesztés és az egymás elleni acsarkodás, hanem az együttműködés, tisztesség, önfeláldozás, emberiesség az, ami Európa népeit össze kell hogy fogja, mert csak így juthatunk előre. S 1848/49, a forradalom, a szent szabadság ezért a mai napig örökkévaló lángként él mindannyiunk előtt. Március idusán emlékezzünk mindazokra, akik valóban hittek az emberiség, az európai népek összefogásában, felemelkedésében és békéjében.

A megemlékezés végén a jelenlévők elhelyezték a kegyelet virágait Paganini sírjánál, így a Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa, a VMSZ, az MNT, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség, a Szent György Lovagrend, a Vajdasági Pax Romana, a Vajdasági Magyar Diákszövetség, a Vajdasági Ifjúsági Fórum, a Jobbik Magyarországért Mozgalom és a Lányi Ernő IME képviselői koszorúzták meg a tüzérszázados sírját.

Forrás: Magyar Szó Online (Fotó: Molnár Edvárd)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s