Kolumbia a világ 6. legboldogabb országa

Közzétette:

Kolumbia 2009-ben – a Happy Planet Index szerint – a világ 6. legboldogabb országa!
2006-ban a 2. helyen állt!
Elképzelhető, hogy a következő értékeléskor világelső lesz??

   

Hogyan? A legboldogabbak nem a leggazdagabbak? És hogy fér össze a boldogság a nemzetközi sajtó által Kolumbiáról festett gyászos képpel?

A Happy Planet Index három évente összesíti kutatási eredményeit, és adja közre az egyes országok boldogsági sorrendjét. Munkáját a BBC és a The Guardian is támogatja. A kritériumokat a londoni székhelyű New Economics Foundation (Nef) gazdasági alapítvány dolgozta ki. Első ízben 2006-ban mérték az országokat ezzel a szempontrendszerrel. Az Organisation for Economic Cooperation and Development (Szervezet a Gazdasági együttműködésért és fejlődésért – OECD) is végzett hasonló statisztikai felméréseket a 60-as, 70-es években, utána viszont hosszú szünet következett.

A kritériumok között az egyéni, illetve a közösségi jóllét érzését (érzékelését) kiegészítik: a lakosok tevékenységét támogató környezeti tényezők és a várható élettartam. A környezeti tényező, az “ekológiai lábnyom” vizsgálata azért fontos, mert megmutatja, hogy a gazdasági növekedés nem körözi-e le az adott országban a bioszféra regenerációját, más szóval, fenntartható-e a gazdasági növekedés környezetvédelmi szempontból. A “dobogós” országok példája azt mutatja, hogy a boldogságnak nem feltétlenül a gazdasági növekedés a motorja. Számukra sokkal fontosabb a szabadság, hogy szabadon megválaszthassák, hogyan akarnak élni. Szintén sokat nyom a latba az erős családi kötelék, továbbá az, hogy nem jellemző az “elanyagiasodás”.
Saját tapasztalatom, hogy Kolumbiában az emberek nem szokták kioktatni a másikat, nem szólják meg az anyukát, ha például a buszon ricsajozik a gyereke, nem verik rá az ajtót a szomszédra, ha szerintük az túl hangos, nem mondják meg egy gyereknek az idegenek, hogyan kéne viselkednie, a pincér nem tesz gúnyos megjegyzést, ha a vendég nem tudja egy étel nevét, sőt akkor sem, ha az, amit kihozott, nem ízlik neki és az illető kér helyette mást. Úgy érzékeltem, hogy Kolumbiában az emberek rendkívül büszkék a munkájukra, amit végeznek. A pincérek mindig jó kedélyűek, udvariasak, szolgálatkészek, az ápolónők fehér egyenruhája hivalkodóan virít az utca forgatagában, a takarítónők mindig csinos munkaruhában és védőkesztyűben dolgoznak. Általában nem beszédtémák a munkahelyi dolgok. Pláne akkor nem, amikor szórakoznak, mert akkor ők tényleg szórakoznak, és nem “sírva vigadnak”.

A zene és a tánc pici gyermekkortól kezdve központi dolog. Kolumbiában minden korosztály táncol! A tánc lebontja az esetleges szociális korlátokat. Az is szembeötlő, mennyire lelkesen és büszkén viselik a kolumbiaiak (fiatalok, idősebbek egyaránt) a nemzetiszínű sárga-kék-piros karkötőket, fonatokat, nyakláncokat, fülbevalókat. A legjobban tanuló gyerekek a negyedéves bizonyítványosztáskor az iskolában nemzetiszínű jelvényt, zászlószalagot, “kokárdát”, gombot kapnak jutalmul. Az is általános, hogy szeretet-leveleket küldözgetnek a gyerekek egymásnak, sőt, a családtagjaiknak is gyereknapon, anyák napján, apák napján, a szeretet és a barátság napján, vagy ha éppen valakinek elveszett a macskája, vagy csak úgy:)

De térjünk akkor vissza még egy kicsit a statisztikához.

Az első tíz legboldogabb ország 2006-ban:

 1. Vanuatu
 2. Kolumbia
 3. Costa Rica
 4. Dominikai Köztársaság
 5. Panamá
 6. Kuba
 7. Honduras
 8. Guatemala
 9. El Salvador
 10. San Vicente y las Granadinas

A 178-as listában az Egyesült Államok a 150., Nagy-Britania a 108., Svájc a 65., Argentina a 47. helyen áll. Magyarország a 121.

Az első tíz legboldogabb ország 2009-ben:

 1. Costa Rica
 2. Dominikai Köztársaság
 3. Jamaica
 4. Guatemala
 5. Vietnam
 6. Kolumbia
 7. Kuba
 8. El Salvador
 9. Brazília
 10. Honduras

A 143-as listában az Egyesült Államok a 114., Nagy-Britania a 74., Svájc a 52., Argentina a 15. helyen áll. Magyarország a 90.

   


Kolumbiában a boldogság érzését emeli az ország lakossága közötti, mérhetetlenül erős szolidaritás és a nemzeti büszkeség.Úgy gondolom, egyre többen vagyunk, akik úgy vélik, hogy Kolumbia sokkal több annál, mint amiről a világsajtó tudósít.

A kolumbiaiak várható élettartama (72,3) csaknem annyi, mint a magyaroké (72,9), ugyanakkor a jóllét érzésük (7,3) magasabb, mint a németeké (7,2). Kolumbiában az egyes régiók identitása erős, saját ételeik, saját dialektusuk (vagy épp saját nyelvük), saját zenéjük, saját táncuk van. Ebben az országban a Föld szinte valamennyi éghajlata megtalálható, minek köszönhetően itt terem a világ egyik leggazdagabb zöldség és gyümölcs választéka.

Kolumbia Latin-Amerika egyik legstabilabb és legmodernebb gazdasága, és ez így volt az utóbbi 100 évben is. Itt nem volt hiperinfláció, ami a régió országait jellemezte, és véres katonai diktatúra sem.

Ami miatt mégis sokan megdöbbennek Kolumbia rangos boldogsági helyezésén, az talán azért van, mert a nyugati sajtó elsősorban egy problémára összpontosítva tudósít az országról, míg a civil társadalom életéről nem tájékoztat. Pedig a kolumbiaiak imádják a zenét, a táncot, szeretnek sportolni, szeretik a szépet. Egészségi és oktatási rendszerük folyamatosan fejlődik, egyre magasabb szintet céloznak meg.

A városi élet ugyanolyan gazdag és teljes, mint bárhol a világon. Az ismert belső konfliktusok miatt vannak jól körül határolható zónák, ahová nem mennek az emberek, ugyanakkor ilyenek máshol a világon is előfordulnak, még az Egyesült Királyságban is…

Történelmi okok miatt Kolumbiában magas a korrupció és jelentős a drog termelés. Nehéz elképzelni, hogy visszaszorítható a drogtermelés, míg a nyugati világban akkora éhség mutatkozik iránta. A világnak azonban azt is tudnia kell, hogy több, mint 40 millió kolumbiai még csak nem is látott kokaint, és nagylelkű, vendégszerető, segítőkész, törvénytisztelő emberek. 

Któ zónák, ahová nem mennek az emberek, ugyanakkor ilyenek máshol a világon is előfordulnak, még az Egyesült Királyságban is…

Történelmi okok miatt Kolumbiában magas a korrupció és jelentős a drog termelés. Nehéz elképzelni, hogy visszaszorítható a drogtermelés, míg a nyugati világban akkora éhség mutatkozik iránta. A világnak azonban azt is tudnia kell, hogy több, mint 40 millió kolumbiai még csak nem is látott kokaint, és nagylelkű, vendégszerető, segítőkész, törvénytisztelő emberek. 


Fotók: Vass Éva – Forrás: Dél-Amerikai Portál


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s