Utolsó félévét kezdi a felújítás előtt a Zeneakadémia

Közzétette:

Maróti Géza épületdíszeiKivételes őszi ünneppel zárja kapuit az intézmény

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem munkatársai hétfőn sajtótájékoztatón számoltak be az intézmény előtt álló néhány hónap nem mindennapi feladatairól, különleges zenei programjairól. A Zeneakadémia november végén ugyanis bezárja patinás kapuit, hogy a következő két évben kívül-belül megújulhasson. A történelmi jelentőségű félévet az intézmény ünnepi hangversenyekkel, honlapjának teljes megújításával és búcsúfesztivállal teszi emlékezetessé. Az átmeneti időszakban az oktatás ideiglenes helyszínen folyik majd. Az új félév szimbolikus megnyitásaként Perényi Benjámin, a Zeneakadémia hallgatója rövid műsorral köszöntötte a vendégeket.

Batta András, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora nyitóbeszédében elmondta: „Az ősszel kezdődő nagyszabású rekonstrukció mérföldkő a Zeneakadémia életében. Büszkék vagyunk arra, hogy intézményünk külső megújulása a gazdasági válság ellenére is kiemelt uniós projekt maradhatott, hiszen az európai körülmények, a modern technika és eszközpark elengedhetetlen feltételei annak, hogy továbbra is biztosítani tudjuk az oktatás, a tehetségek gondozásának magas színvonalát. Úgy gondoljuk azonban, hogy az átépítési munkák mellett folytatnunk kell az általunk elindított gyökeres reformokat is: saját szervezésű hangversenyink, oktatási programunk, széles körű hazai külföldi kapcsolatrendszerünk, koncertturnéink mind legfőbb célunkat, a magyar zeneoktatás fejlesztését szolgálják.”

Lakatos Gergely, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem főmérnöke, a Zeneakadémia rekonstrukciójának projektmenedzsere ismertette az épületek rekonstrukciójának eddigi eredményeit. „A Liszt Ferenc Zeneakadémiája, az európai felsőfokú zenei oktatás megújuló központja Budapesten elnevezésű, az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával megvalósuló projekt összetett előkészítési folyamat után nyerte el a mintegy 10 milliárd forintos támogatást. A forrás döntő részét biztosító támogatási szerződés megkötését követően a nyáron elkészültek a megvalósításhoz szükséges építési tervek is. Ezt a főként adminisztratív munkával töltött időszakot most lezárva elmondhatjuk, hogy a projekt megvalósítása újabb, látványos szakaszához érkezett.”

A Wesselényi utcai és a Liszt Ferenc téri épület tervdokumentációin egy több mint 40 fős, elismert hazai és nemzetközi hírű szakértőkből álló csapat dolgozott. Ők gondoskodtak arról, hogy az épületek integrált és innovatív megoldások révén egyszerre feleljenek meg a speciális zaj- és rezgésvédelmi, teremakusztikai és technológiai követelményeknek, valamint a XXI. század elvárásainak. A Liszt Ferenc téri épület épületgépészeti, technológiai és légtechnikai rendszereit például úgy tervezték, hogy az épület műemléki értékei ne sérüljenek. Az új funkciók elhelyezésével mindkét épület alapterülete közel 2000 m2-rel bővül.

Mindkét épület esetében fontos szempontot jelent a meglévő építészeti értékek megóvása, így a Liszt Ferenc téri főépület falainak eredeti, 1907-es megjelenésének helyreállítása, valamint a teljes körű akadálymentesítése is. A Wesselényi utcai épület közlekedőiben ún. vezetősávokat alakítanak ki és az épületek információs rendszerét is úgy tervezték, hogy az segítse a vakok és gyengén látók tájékozódását. További újdonság lesz, hogy mindkét épület közösségi tereiben vezeték nélküli internet hozzáférés áll majd a diákok rendelkezésére. Az átalakítás terveit a Zeneakadémia novemberben egy speciális kiállításon és szakmai előadások keretében mutatja majd be az érdeklődőknek.

A rekonstrukció részleteiről az intézmény néhány héten belül elinduló új honlapján is tájékoztatást kaphatnak majd az érdeklődők. Furka Beáta, a Zeneakadémia üzletfejlesztési vezetője elmondta, hogy a formájában és tartalmilag is megújuló honlap egyaránt szól majd a magyar és külföldi hallgatókhoz, tanárokhoz és az egyetem koncertjei iránt érdeklődő szélesebb közönséghez. Az áttekinthető, letisztult arculattal és kibővített tartalommal újrainduló weboldal kialakítása során a Zeneakadémia hagyományainak, Liszt, Bartók, Kodály és Weiner örökségének tisztelete mellett kiemelten fontos szempont volt, hogy informatív, felhasználóbarát felület készüljön. Az oldalra látogatók a multimédiás tartalmakon, hangzó anyagokon, virtuális túrán és video-és fotógalériákon kívül széles körű, naprakész információt kapnak majd az intézményben folyó képzésről, a tanárokról, a Zeneakadémia saját szervezésű Alma Mater koncertjeiről, valamint az egyéb, az egyetem épületeiben rendezett hangversenyekről.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem 2009 őszén a nagy hagyományokkal rendelkező intézményhez méltó módon, különleges koncertsorozattal kívánja látogatói számára is feledhetetlenné tenni a félévet.

Az ősszel kezdődő japán-magyar kulturális évad és a Zeneakadémiával kötött megállapodás keretében szeptember 21. és 28. között a Musashino Zeneakadémia hallgatói Magyarországon vendégeskednek. A patinás tokiói magánegyetem szimfonikus zenekara szeptember 23-án a Nagyteremben Liszt, Kodály és Csajkovszkij művekkel lép fel. A zenekart Berkes Kálmán, a Musashino egyetem professzora vezényli, a szólisták pedig a Zeneakadémia hallgatói lesznek.

Az önálló estek sorozatában a Zeneakadémia egykori és jelenlegi, kivételes tehetségű hallgatói mutatkoznak be. Szeptember végén apa és fia koncertjét, vagyis 24-én Perényi Miklós, a Zeneakadémia tanárának csellóestjét, 25-én Perényi Benjámin, az egyetem növendékének zongoraestjét hallgathatja meg a közönség. A szólóestek folytatásaként október 8-án Várdai István gordonka-, október 30-án Banda Ádám hegedű szakos hallgató ad diplomahangversenyt. Decemberi hangversenyeit a Zeneakadémia már más helyszíneken rendezi meg: Bella Máté december 4-i szerzői estjét a Francia Intézetben, a Kodály születésnapjának alkalmából szervezett december 16-i ünnepi koncertet pedig a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben tartják.

Az októberi tanszaki koncertek szintén kivételes zenei csemegéket nyújtanak. Október 4-én az amerikai Randall Scotting és az egyetem ének tanszékének hallgatói Händel Orlandóját adják elő, október 13-án a Zeneakadémia ének szakos hallgatói, a Purcell Kórus és a Liszt Akadémia Régizenei Együttese zenélnek, október 24-én pedig a vonós tanszék növendékeinek és tanárainak részvételével Vonós Napot tartanak.

Október 28-án Palya Bea közreműködésével klasszikus és jazz korálvariációk lesznek műsoron, míg a nagytermi koncertek hosszú sorát november 28-án Brahms összes zongoranégyesével zárják.

November 3. és 9. között az egyetem rendhagyó rendezvénysorozattal búcsúzik a felújításra váró Liszt Ferenc téri épülettől. Az épületbúcsúztató fesztiválon kamaraestek, zenekari hangversenyek, éjjeli orgonakoncert, jazz és népzene, bejárással egybekötött nyílt nap, „zeneovi”, valamint az épület múltját és jövőjét bemutató kiállítás várja a Zeneakadémiára látogatókat. November 8-án különleges Beethoven-ünneppel készül az intézmény: a Nemzeti Filharmonikusok és a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekara Kocsis Zoltán vezényletével adja elő Beethoven összes szimfóniáját.

Forrás: Hangszer és Zene Online

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s