Tennessee Williams

Tennessee Williams emlékezete

Közzétette:

 

 

A legtipikusabb Williams drámák cselekménye déli környezetben játszódik, álomjáró alakjainak zaklatott élete illúzióvesztéssel, traumákkal, patologikus megnyilvánulásokkal terhes. Egy interjúban meg is jegyezte: “mindig is vonzódtam ahhoz, hogy olyan alakokat alkossak, akikben van valami nyomorék. Azt hiszem, különben is könnyebben tudok azonosulni az olyan jellemekkel, akik a hisztéria szélére sodródtak, akik megrettentek az élettől, akik kétségbeesetten igyekeznek utat találni Tennessee Williamsa másik emberhez…”

Az író első két színpadi sikere mindmáig a legolvasottabb és legszívesebben előadott két darabja: az Üvegfigurák (1944) és A vágy villamosa (1947). Az első úgynevezett memory play, azaz visszaemlékezés dráma, mely Williamsnek agy Hollywoodban írt – és visszautasított – szövegkönyvéből terebélyesedett nagy drámává. Mi a vágy? Williams szavaival “a vágy az emberi társaság óhajtásában, a minden embert kísértő magányosságtól való megszabadulás akarásában gyökerezik”.

A New Orleans francia negyedében játszódó színdarab, A vágy villamosa is ábrándképekről és illúziókról szól. Egy Mississippi állambeli ültetvényes család történetét mutatja be a Macska a forró bádogtetőn (1955), mely Williams harmadik legsikeresebb darabja. Ebben két fivér és azok feleségei küzdenek – hazugságokkal, élő és beígért unokákkal, leszámoló vallomásokkal – a súlyosan beteg apa kegyeiért és a vagyonért. 1957-ben egy korábbi darabját – Angyalok csatája (1940) – dolgozta át és adta ki Orpheusz alászáll címen.

Az Orpheusz mítosz előképét felhasználó déli kisvárosi történetben a titokzatos és karizmatikus Val Xavier-t (xavier=megmentő) a kisváros provincializmusa jelképesen megfojtja. New Orleans a színhelye az egyik legmegdöbbentőbb és legkomorabb, Múlt nyáron hirtelen (1958) című drámájának, melyben Violet Venable egy pszichiáterrel beszélgetve emlékezik. Tiszteletet parancsoló életművet hagyott hátra: kiadott munkái közel negyven kötetben jelentek meg.

Húsz egész estét betöltő drámát fejezett be, emellett regények, versek, novellák, szövegkönyvek, esszék és tanulmányok szerzője. Visszaemlékezései (Memoirs) 1975-ben láttak napvilágot.

Forrás: Tennessee Williams (literatura.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s