Zebrapinty

Madárdal a lakásban

Közzétette:

 

 

A madárcsicsergés télen-nyáron felvidítja a lelket. Milyen jó, ha a természet hangjait otthonunkban is élvezhetjük! Ha lelkiismeretes gazdaként gondoskodunk a kis csipogókról, a madárkák is jól érzik magukat a kalitkában.

A gyerekek szívesen bíbelődnek a kis csőrösökkel, a tenyerükből etetik őket, tisztán tartják a kalitkát, beszélnek hozzájuk. Ez remek elfoglaltság már a kisiskolásoknak is. Sokan ódzkodnak az otthoni madártartástól, mondván, a kalitka rabságra ítéli a szárnyasokat. Pedig a lakásban tartható madárfajták – kellő törődés mellett – szeretnek az ember közelében lenni.

Gyerekek kedvence

Például a kanári. Ez az apró termetű, színes kis madárka csodálatosan énekel. Hogy jól érzi magát, onnan tudni, hogy még többet énekel. A huzatot nem szereti, erre nagyon érzékeny. A magányt nehezen viseli, mindig kell mellé egy társ, nélküle depressziós lesz – és ez nem vicc. A kanári tollazata gyönyörű: színe attól függően változik, hogy mivel etetjük. A sok piros kaliforniai paprikától a tollazata is kipirul.

Aki gyereknek szánja a tollasokat, kezdetben próbálkozzon a hullámos papagájjal, ez a leggyakrabban tartott madárfajok egyike. Barátságos, szép, színes tollai vannak, szívesen eszik tenyérből, és tisztelettudóan éjszaka csendben van. Ráadásul nem igényel sok törődést. Egyedül arra kell figyelni, hogy repülhessen, ugyanis nagy a mozgásigénye. Jó, ha van otthon olyan helyiség, ahol szabadon szállhat. Igazi társ, hiszen akár 10—15 évig is elélhet. Nagyon szereti, ha környezetében beszélgetnek, ebbe ő is szívesen „beleszól”.

 

ornamental birds

Igénylik a társaságot, ezért vegyék párban őket

 

Hosszú távon is társ

A nimfapapagáj is közkedvelt, lakásban tartható szárnyas. A kakaduk csoportjába tartozó Nymphicus hollandikusdíszmadárnál arra kell készülni, hogy reggel és este elég nagy rikácsolásba kezd, de szerencsére napközben csendben, nyugodtan éldegél. A hullámos papagájhoz hasonlóan igényli a röpdösést, és kedveli a tágas kalitkát. Örökké rágcsálni akar, ezért mindig legyen a csőre ügyében valami, amit nem sajnálunk. Akár 25 évig is elél, és a gondos törődést meghálálva igazi társsá válhat. Magányos emberek mellé kimondottan ajánlott.

A zebrapinty hazánkban szintén nagyon közkedvelt díszmadár. Imád csivitelni-csicseregni, ezért olyan gazdi illik mellé, akit ez nem zavar, sőt! Imád fürdeni. No meg társaival játszani – ezért egy nagyobb, homokkal teli tálca jó szolgálatot tesz a közelükben. Fázni nem szeret, a szeles, huzatos helyeket mellőzve tartsuk. A zebrapintyeket nem zavarja, ha más tollasokkal kerül egy kalitkába, békés természete miatt mindenkivel kijön, amennyiben jó beszélgetőpartnerre talál.

Kalitkaméreten túl

Túlzás lenne azt állítani, hogy a kacagó gerle a szobába való. Persze, ha tágas tér áll a rendelkezésére, akkor miért ne? Kinézetre olyan, mint a közönséges házi galamb, de az izgalmi állapotban hallatott „kacagása” nagyban megkülönbözteti tőle. Párban szeretnek élni, galambhoz méltóan szeretnek rurbékolni, tollásszák egymást. A csőrözés nem keverendő össze a csókolózással, itt sokkal inkább egymás etetése történik. Szeret röpdösni, kifutóra szüksége van.

Vannak, aki teljesen szabadon tartják a lakásban a beót. Mivel elég termetes madár, amely mindent lemásol, a gyerekek nagy örömére. Kiváló szórakozási lehetőség kicsiknek, mert képes arra, hogy a kutyaugatástól az emberi sírásig mindent megtanul, még a konyhai gépek hangját is lemásolja. Szeret fürdőzni.

Azt nem lehet állítani, hogy a kalitkás díszmadarak után nem kell gyakran takarítani. Bizony, jó, ha a kézi porszívó, a lapát, a kissöprű mindig kéznél van. Vágni kell a karmocskákat, figyelni a vitaminbevitelre. De minden kellemetlenségért kárpótolja a gazdit a szívet-lelket vidámító csivitelés, ami főleg a zord időkben jön jól.

Forrás: Pingvin magazin (2023. február)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s