Tamkó Sirató Károly költő

Tamkó Sirató Károly költő

Közzétette:

 

 

Tamkó Sirató Károly egyike azon keveseknek, akik megújították a magyar gyermeklírát: a hagyományhoz oly szorosan kötődő műfajt új témákkal, új formanyelvvel és látásmóddal gazdagította. A húszas években dadaista gesztusaival nagy feltűnést keltő, szürrealista elemekkel élő költő, műfordító a hetvenes évektől kezdve fordult a gyermekversek felé. Köteteinek megjelenése mindig élményszámba ment, a Pinty és Ponty, a Szélkiáltó, a Tengerecki Pál és a Tengerecki hazaszáll mára már klasszikussá vált.

  Tamkó Sirató Károly költő

Tamkó Sirató Károly a soknyelvű Újvidéken született és magyar anyanyelvén kívül szerbül, németül is jó beszélt, és mire felnőtt már megtanult franciául is. Huszonöt éves korára Budapesten jogi doktorátust szerez és ügyvédjelölt lesz. A hazai avantgárd törekvések harcos folyóirata, a “Magyar Írás” köré csoportosuló fiatal költők az expresszionizmus egyik nagy ígéretét látták benne. 1930-ban hátat fordított ügyvédi irodáknak, az egész országnak és elutazott Párizsba. Hamarosan fel is tűnt a párizsi kávéházak művészköreiben.

Tanulmányaiban esztétikai – irodalmi és művészeti – következményeit vonta le annak, hogy Einstein fizikája megváltoztatta a tér és az idő dimenzióinak összefüggését, Bergson filozófiája pedig időélményünket és időszemléletünket. Ő “dimenzionistá”-nak nevezte el ezt a tér-idő-kontinuumban látó művészetszemléletet, amelyben összekapcsolódott a vonalban megnyilvánuló vers és a síkban testet öltött kép. Tudományos színezetű, lendületesen, látomásosan megfogalmazott kiáltványait nevezetes szürrealista költők, absztrakt festők írták alá. Hat év leteltén, 1936-ban hazatért, mert súlyos betegség tört rá, amely végtagjainak mozgását is akadályozta. Buda nevezetes gyógyfürdőitől remélt gyógyulást. Sok kínlódás után az ősi indiai gyógymódban, a jógában találta meg az üdvözítő lehetőséget.

Párhuzamosan a fürdőkkel és a gyógyszerekkel, a jóga mozgási és légzési gyakorlatai, igen szívós kitartással követve a módszer javaslatait,  végre meghozták a várt gyógyulást. Annyi bizonyos, hogy valóban egész további életére erőt és egészséget adott neki, holott még közel negyven évig élt. Az alacsony, szikár testű férfi valószínűleg mindig mozgékony ember volt, de a jóga tudása és gyakorlata akrobatikus ügyességűvé tette, és látványosan szerette is mutatni, milyen rugalmas, és teste ugyanolyan friss, mint szelleme.

Források: Terebess Ázsia E-Tár/ József Attila Könyvtár – Dunaújváros

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s