Egészségvédő növények – Tönkölybúza

Közzétette:

 

 

Triticum spelta

A tönkölybúza több mint tízezer évvel ezelőtt került Délnyugat-Ázsiából Mezopotámiába, majd a Triticum speltabronzkorszak elején Európában is meghonosodott.

Jelentősége

Az európai lakosságot a IV. században a tönkölybúza mentette meg az éhhaláltól, mert az akkori normál búzák legtöbbje a szélsőséges időjárás és a kórokozók miatt kipusztult. Termesztése hazánkban egészen a XIX. század végéig folyt, majd lassanként a feledés homályába veszett.

Táplálóértéke

Termésének kiváló biológiai értéke járult hozzá ismételt termelésbe vonásához. A szem a betakarítás

Spoon with spelled and wheat ears on wooden board

során a pelyvától nem választható el, ezért azt hántolni kell, ami energia-, ezért költséges tevékenység is. Fehérjetartalma magasabb a búzáénál, és jobban is hasznosítja az emberi szervezet.

A kedvező fehérje-keményítő arányának köszönhetően nem hizlal. Már kis mennyiségben is laktató. Az ökológiai gazdálkodás egyik legfontosabb növénye kiváló gyomelnyomó képessége, kevés számú kártevője, kórokozója miatt.

Gyógyhatása

Nem gyógynövény, de értékes beltartalmi összetevői alapján gyógyhatású növény. Már egészen kis babák számára is adható, és cukorbetegek is bátran fogyaszthatják (kisebb a szénhidráttartalma). Spelled bread lasts a long timeMagas ásványianyag- és vitamin-összetétele miatt fogyókúrás étrendbe is kiválóan beilleszthető.

Megtalálható benne a B-vitamincsoport valamennyi eleme a B12 vitamin kivételével, így jótékony hatása van az idegrendszer működésére. Magas a sikértartalma, ezáltal sokkal jobb tészták, sütemények készíthetők belőle, mint a közönséges búzából. Erősíti az immunrendszert.

A tönkölybúzából kitűnő minőségű kenyeret lehet készíteni, melyek hosszabban eltarthatóak, mint fehér rokonaik. A sima fehér búzalisztet bármely étel készítésekor fehér tönkölyliszttel helyettesíthetjük.

Ha keverjük a fehér és a nagyobb rosttartalmú teljes kiőrlésű liszteket, figyeljünk arra, hogy a tönköly aránya ne haladja meg 20—25%-ot, mert akkor túl kemény lenne a kisült tészta.

Könnyen, gyorsan felhasználható energiával látja el az izomszöveteket, a kötőszöveteket, a belső szerveket, az idegsejteket. Rendkívül hatékony a candida elleni küzdelemben. Gazdag rosttartalma tisztítja a beleket, mérsékli az érelmeszesedést. Kedvező aminosav-összetétele alapján azok részére javasolt, akiknek a szervezete nagyobb igénybevételnek van kitéve. Vitamin- és ásványianyag-tartalma egyedülállóan magas, sok kalciumot, magnéziumot, foszfort és szelént tartalmaz.

Gyógyhatású készítményei

A szemtermést sokféle módon hasznosítjuk. Teljes érésben betakarítva tartósíthatjuk. Ha a szemeket a teljes érés végén, a lisztes érés kezdeti állapotában takarítjuk be, és megszárítva hántoljuk, akkor gyöngykását kapunk. Az éretten betakarított szemtömeg 30%-a pelyva, vagyis a termés fogyasztható része ennyivel kevesebb.

Kiváló beltartalmi összetétele miatt lisztjét gyermektápszerekbe keverik. Egyedülálló sikértartalommal bír. Teljes kiőrlésű lisztje alkalmas tojás nélküli száraztészták készítésére. Lisztjéből akár minden étel előállítható.

Forrás: Dr. Nagy Jenő – Növények az egészségért (10—11. oldal) Pannon-Literatúra Kft., 2021. ISBN 978 963 459 348 5

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s