Lajos Szimonidesz

A lélekvándorlás

Közzétette:

 

 

A lélekvándorlás tanának mitikus csírája a Kausitaki-Brahmanában jelenik meg először. E felfogás szerint a földről távozó lelkek a holdba kerülnek. A hold a mennyország kapuja. A hold azért nő. mert magába gyűjti a lelkeket, azért fogy, mert azokat tovább küldi. A hold a lelkekhez bizonyos kérdéseket intéz. Aki a kérdésre meg tud felelni, az tovább mehet, aki nem felel meg, azt esőcsepp formájában visszaejti a földre, ahol ezek a lelkek tetteiknek és tudásuknak megfelelően különböző állatként születnek újjá. Lesz belőlük hernyó vagy moly, hal vagy madár, oroszlán vagy farkas, tigris vagy vadszamár, férfi vagy más lény. Ezzel a lélek megkezdi hosszadalmas és fájdalmas körforgását, földi változások egész sorozatát, melynek samsara a neve. A lélekvándorlás gondolata az isteni igazságban gyökerezik. Az isteni igazság megköveteli azt, hogy az, aki bűnt követ el, aki Brahmanával való egyesülésére érdemet nem szerzett magának, addig vándoroljon, amíg meg nem tisztul. Manu törvénykönyve már rendszerbe is foglalja a samsarát: a test bűneiért élettelen tárgyakba kell vándorolnia, vétkes beszéd miatt madarakba vagy más állatokba jut, aki gondolatban vétkezik, alacsonyabb kaszt tagjaként születik újjá, kőből rovar, rovarból más állat, végül elefánt, ló és cudra lesz, aki szintén az állatokhoz számít, aztán démonná válik. Az embernek újjászülető, játékos, részeges, király, lovag, magasabb szellem, remete, aszkéta és brahmana lesz. A gabonatolvaj patkánynak, a hústolvaj keselyűnek, a brámánagyilkos kutyának vagy szamárnak születik újjá.

A lélekvándorlás teljesen átitatta az összes ind vallásokat és bölcsészeti rendszereket. A vándorlástól való megváltás és Brahmanával való egyesülés a meditáció legkülönbözőbb formáit teremti meg.

Forrás: Szimonidesz Lajos – A világ vallásai (297. oldal) Könyvértékesítő Vállalat utánnyomás-sorozata, Dante Kiadás, Háttér Kiadó. Budapest ISBN 963 7455 93 0

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s