married people

Az eltűntek világnapján

Közzétette:

 

 

Ma már számos szervezet nyújt segítséget az elveszett családtagok megtalálásában.

Az Amnesty International nemzetközi emberjogi szervezet 2000-es kezdeményezésére augusztus 30-át az eltűntek világnapjává nyilvánították. Az emléknap célja, hogy felhívja a figyelmet a külső és belső erőszak, fegyveres konfliktusok során eltűntekre, családtagjaikra, valamint azokra a married peopleszervezetekre, amelyek az elszakadt családtagok felkutatásában segédkeznek.

Az eltűntek listájára többféle okból kerülhet valaki: vannak, akik önszántukból “kilépnek” addigi életükből, és valahol másutt, netán más országban, földrészen új névvel kezdenek új életet. Mások esetleg bűncselekmény áldozatává válnak és holttestük nem kerül elő, de legnagyobb számban természeti katasztrófákban, fegyveres konfliktusokban eltűnt emberek vannak köztük.”

Magyarországon évente 13-14 ezer személy (közülük 8-9 ezer gyermek) eltűnése miatt tesznek bejelentést, de 80-90 százalékuk néhány napon vagy héten belül előkerül…” Hazánkban a Magyar Vöröskereszt Keresőszolgálata elsősorban a háborús események, természeti katasztrófák vagy migráció során külföldön elveszett családtagok felkutatásával foglalkozik. Az első világháború óta folytatják e tevékenységet a genfi központú Nemzetközi Vöröskereszt keresőszolgálatával együttműködve, amelyhez naponta több ezer kérés érkezik. Az itthon eltűntek keresésében nagy segítség volt éveken keresztül a Csellengők című televíziós műsor; és ma már több szervezet, internetes adatbázis segít elveszett rokonok, ismerősök megtalálásában. Ezek mellett pedig egyre nagyobb szerepet játszhatnak az ismerősök megtalálásában az internetes közösségek is.

Az eltűnt gyerekeknek külön világnapjuk van: május 25-e.

forrás: Az Eltűntek Világnapja margójára..

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s