Ice Cream

A magyar kézműves fagylalt napján

Közzétette:

 

 

A hűsítő édesség már több ezer éve okoz örömet.

A Fagylalt napjának egyik célja, hogy a fagyizók egy, a környezetükben található közintézményt, ice creamkórházat, csoportot is meglepjenek pár gombóc fagyival. Így a hátrányosabb helyzetű személyek is részesedjenek a fagyi örömében. Ezen alkalomból több cukrászda is csatlakozott a kezdeményezéshez, hogy e napon féláron adják a finomságot.

forrás: Fagylalt napja 2016!

Fagylaltot valószínűleg először a kínaiak készítettek, mintegy ötezer évvel ezelőtt már hóból, tejből és gyümölcsökből. Nem csak csemegeként szolgált, hanem orvosságként is alkalmazták. Az ókori Római Birodalomban, Egyiptomban és az arab világban is kedvelt hűsítő édesség volt. A francia, olasz és spanyol konyhában is népszerű finomság volt.

ice creamA történelem sok fagylaltkedvelő hírességet tart számon, így például Nagy Sándor a katonáinak szolgáltatta fel a jeges édességet élénkítő hatása miatt, Hippokratész betegeinek ajánlotta gyógyírként, Nero császár több száz kilométerről is képes volt jeget hozatni a különleges édesség elkészítéséhez. […] Medici Katalin és Henrik orléans-i herceg esküvőjének menüjén is szerepeltek jeges finomságok, amelyekre rengeteget áldozott a Napkirály is. […] Magyar földre olasz közvetítéssel került először a fagylalt, Mátyás király felesége, Aragóniai Beatrix, gazdag udvartartásának udvari sütő- és cukrászmestereinek közreműködésével.”

A gombócos fagylaltok előállítása az olaszoktól származik, jégkrémet pedig Amerikában állítottak elő először, amikor is a XIX. század második felében elkezdte termelését az első hivatalos jégkrémgyár.” A fagylalt felszolgálására szolgáló ehető ostyalap pedig a 20. század elejétől vált közismertté.

forrás: A fagylalt és a jégkrém története

József Attila Könyvtár – Dunaújváros

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s