Raphanus sativus

Egészségvédő növények – Retek

Közzétette:

 

 

(Raphanus sativus)

Egyiptomban magvából olajat nyertek, s ezért fontos növénynek tartották. Magján kívül a gyökerét is használták. Azt tapasztalták, hogy a fogyasztása javítja az emésztést. Ősalakjának előfordulási helye Raphanus sativusElő-Ázsia. Feltehetően termesztése is innen indult, került át Kínába, Japánba és Indiába.

Jelentősége

Európában a termesztése a középkorban német és szlovák területeken kezdődött. Szántóföldön mi nem termesztjük. Tavasszal a hajtatott területről, nyáron a tavasszal vetett, ősszel a nyáron vetett területről kerül a fogyasztókhoz. A retek csípős ízét egy kéntartalmú allil- és butil-mustárolaj okozza.

Táplálóértéke

Sliced radishMagas C-vitamin-tartalma miatta téli, vitaminban szegény időszakban nagyon hasznos lehet. Régebben gyógyszerként is használták. Mérsékelten fogyasztva vitamintartalma miatt hasznos. Emésztést elősegítő, étvágygerjesztő, vesetisztító hatású. Nyersen használjuk, sózva vajas, zsíros kenyérre, saláták alkotórésze, de ételek díszítésére is használható. A szabadban nevelt retekben több C-vitamin van, mint a hajtatottban.

Gyógyhatása

Gyógynövény minden alakzatában, formájában. Fekete, vörös, bíborszínű variációja, valamint fehér Japanese radishhosszúkás változata, a jégcsapretek földrészünk egyik legkedveltebb zöldsége és értékes gyógynövénye. Tápértéke jelentős C-vitamin-tartalmában rejlik, erősíti az ellenálló képességet, valamint a bőr, a csontozat, a fogak és fogíny egészségében szerepet játszik. Ezenkívül jelentős mennyiségű A- és B-vitamint, káliumot, foszfort és sok más nyomelemet is tartalmaz.

Mustárolaj-glikozidjai antibakteriális és gombaölő hatásúak, így kiválóan alkalmas a megfázás és cseppfertőzések megelőzésére. Alkoholizálás esetén a retek támogatja a máj méregtelenítő munkáját, hiszen serkenti a májfunkciókat, de legfőképp az epekiválasztást. Az ásványianyag-összetétele rendkívül előnyös a szervezetnek, mivel káliumban gazdag és nátriumban szegény. A kálium-nátrium arány fontos a keringési betegségek kialakulásában. A magas vérnyomás egyik oka e két ásványi anyag arányának megváltozása (a káliumé csökken, a nátriumé megnő). A retek káliumtartalma – ha nem sózzuk meg nagyon – biztosítja a megfelelő arány helyreállítását.

Fogyókúránál is előnyös, mivel magas a rost- és alacsony az energiatartalma. A fekete retek külső bőrét ne hámozzuk meg, mert sok értékes hatóanyag van benne. Vizelethajtó, ennélfogva a gyomorra, hólyagra kitűnő hatással van.

Gyógyhatású készítményei

Korábban minden anya ismerte a köhögés elleni házi szert, amelyet úgy készített, hogy egy nagy Black radish with honeyfekete retek közepét kivájta, és az üreget cukorral töltötte meg. A retek nedvet eresztett, s ezt köhögés , rekedtség, szamárköhögés ellen kávéskanalanként naponta többször adagolták. A népi orvoslás a retket ajánlja reuma, ízületi gyulladások és köszvény esetére, valamint a tavasszal kialakult virágpor-allergiák tüneteire. Egy régi mondás a retek fogyasztását így ajánlja: „Reggel méreg, délben étek, este orvosság.”

Forrás: Dr. Nagy Jenő – Növények az egészségért (78—79. oldal) Pannon-Literatúra Kft., 2021. ISBN 978 963 459 348 5

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s