Shinto torii icon

A Sintó

Közzétette:

 

 

Japán és nemzeti hite a sintó ( nyugaton shinto). A buddhizmus és a kínai vallás propagandája egy időben teljesen háttérbe szorította. A 18. század óta Kada ( † 1736), Mabuchi ( † 1769), Motoori ( † 1801) és Hirata ( † 1841) nemzeti mozgalma helyreállította a mikádóknak 250 esztendőn át sógunok által bitorolt hatalmát, a buddhizmust is megfosztotta államvallás jellegétől, feltámasztotta és újra kiépítette a régi nemzeti vallás kultuszát, úgy hogy az 1888 óta újra államvallássá lett. Így tehát a sintónak két korszaka van. Az első az, amikor még primitív nemzeti vallás volt, a másik mai modern formája. Közbeesik a japán buddhizmus elterjedésének és korlátlan uralomra jutásának a korszaka, melynek eredménye az az érdekes japán állapot, hogy a sintó és a buddhizmus a népéletben még ma sincsenek teljesen elválasztva egymástól. A japán nép zöme nem ismeri a felekezeti elkülönülés s az egyházi elzárkózás nálunk természetesnek és szükségszerűnek tartott formáit, hanem mindkét vallás szertartásait elvégzi, ha kedve tartja. Mikor megszületik, a sintó szertartásaival fogadják, mikor meghal, buddhista szertartásokkal kísérik utolsó útjára és hozzátartozói buddhista barátokkal misét mondatnak lelki üdvéért.

 

Shinto shrine

 

A sintó természetimádás, szellemek és istenek imádása. Isteneinek száma valósággal megszámlálhatatlan. Saját, meglehetősen határozatlan kifejezésük szerint „80 vagy 800” miriad”, tehát mindenesetre sok istenük van, kiknek száma hősök, tudósok, királyok istenítése által folyton emelkedik. Ennek megfelelő szentélyeik száma is, A legújabb statisztikai adatok szerint Japánban mintegy 100.000 sintó templom van.

Forrás: Szimonidesz Lajos – A világ vallásai (187. oldal) Könyvértékesítő Vállalat utánnyomás-sorozata, Dante Kiadás, Háttér Kiadó. Budapest ISBN 963 7455 93 0

One comment

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s