Fruit of Sweet Chesnut

Egészségvédő növények – Gesztenye

Közzétette:

 

 

The sweet chestnut tree(Castanea sativa)

A gesztenye kedvelt és értékes héjas gyümölcs. Őshonos nálunk, de ökológiai igényeit csak egyes tájkörzetekben tudjuk kielégíteni. A hazai termelésből azonban még a cukrászipar szükségleteit sem tudjuk teljesíteni, holott telepítéssel még exportálni is tudnánk.

Jelentősége

Castanea sativaHazánk kiegyenlítettebb időjárású és megfelelő csapadékos tájain a gesztenye biztonságosan termeszthető, Európában az európai gesztenyét (Castanea sativa Mill.) termesztik, Betegség miatt az állományok területe azonban rohamosan csökkent, ezért ma a világ gesztenyetermésének több mint a fele Kínából származik.

Táplálóértéke

Roasted chestnutKedveltek a gesztenyével töltött sültek, édességek. A gesztenye használata igen elterjedt a vadhúsokhoz és a különböző káposztás ételekhez. A karácsonyi pulyka készítésénél alapanyag.

Gyümölcsének nagyobb szemű fajtáiból a csokoládéhoz Sweet Chesnuthasonló ital és a legjobb kávépótlék lesz. Ez a kávé cukor nélkül is édes. Dél-Európában főzelékhez is adják, sőt a liba-, kacsasültet is töltik vele. Szárazon és gondozva kell tartani, mert hamar romlik vagy penészedik, tavasszal pedig könnyen csírázik.

Gyógyhatása

Gyógynövény. A sült gesztenye testi és szellemi kimerültség esetén hatásos erősítő, picking chestnutsöregkorban fogyasztása magas tápértéke miatt értékes. Eszkulin tartalma miatt fényvédő krémek, napolajok alkotórésze. Reumatikus elváltozások kezelésére is alkalmazzák. A gesztenyét bármilyen formában készítjük el, gyógyhatása mindenképpen van. Szilíciumtartalma miatt is értékes. A népi gyógyászatban hurutos és légzőszervi megbetegedések ellen, valamint görcsoldásra használták. A fa kérgét, levelét egyaránt hasznosították. A júniusban, júliusban leszedett levél a fenti gondokra, egészségügyi problémákra igen hatékony. A gesztenye a szamárköhögést is enyhíti.

Gyógyhatású készítményei

A gesztenye teljesen pótolni tudja a gabonaféléket. Egyes vidékeken a gesztenyét, mint a Roastes Chesnutszilvát, megaszalták, és amikor enni akarták, vizet forraltak, és a gőz fölé helyezett hálóra rakták, ahol megereszkedett, s olyan lett, mintha frissen szedték volna. Az utcai sült gesztenyét kínáló gesztenyeárusok termékét kedvelték, főként télen.

Teakészítéskor tegyünk 30 gramm szárított gesztenyefalevelet 550 ml forró vízbe, és naponta 3—4 alkalommal fogyasszunk belőle egy evőkanálnyi mennyiséget. Hasmenés esetén a nyers gesztenyét fölvágjuk, és a belsejét fogyasztjuk. Nagy káliumtartalma miatt megnyugtatja a beleket, és pótolja az elvesztett ásványokat.

Forrás: Dr. Nagy Jenő – Növények az egészségért (142—143. oldal) Pannon-Literatúra Kft., 2021. ISBN 978 963 459 348 5

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s