quince in a bag

Egészségvédő növények – Birsalma

Közzétette:

 

 

Cydonia oblonga illustration(Cydonia oblonga)

A birset csaknem valamennyi mérsékelt éghajlati övezetben termesztik a Föld északi féltekéjén. Európában esetenként még Skóciában és Dél-Svédországban is megtalálható, a közép-európai hegyvidéken 1000 m tengerszint feletti magasságban is előfordul. Fontosabb birstermelők még az USA, Észak- és Dél-Afrika is. Valamennyi felsorolt helyen kicsi a birsfaállomány. A termesztés elsősorban a szórványültetvényeken és magános fákon folyik. Nagyobb, zárt területű üzemi birstermesztés alig van.

Jelentősége

Hazánkban a birs egészen napjainkig a kiskertek növénye. A birsfák a házak körüli kertekben Flower and leaves of quince (Cydonia oblonga)egyenként, szétszórva találhatók, nincs kialakult termőtája. Ház körüli termesztésével az ország minden részében foglalkoznak. Az újra „felfedezett” gyümölcsök közé tartozik.

A gyümölcsfeldolgozó iparban alapanyagként egyre keresettebb. Változatosabbá teheti és bővítheti a rostosgyümölcslé-kínálatot és -fogyasztást. Késői érése és tárolhatósága lehetővé teszi a konzervüzemekben a feldolgozási szezon megnyújtását, kapacitásuk jobb kihasználását.

Táplálóértéke

fresh quince pearBirsalmából mind kevesebb van környezetünkben. Pedig egyik jellegzetes gyümölcsünk, A birsnek kiválóak a felhasználási sajátosságai. Nagyon változatos formában dolgozzák fel. Készíthető belőle birslé, nektár, zselé, gyümölcsíz, kompót, birssajt, birspálinka, gyümölcssaláta, lekvár.

Gyógyhatása

Quince pear jamNem gyógynövény. A gyümölcseiből készült befőtt, lekvár, birssajt jól szabályozza a bélműködést. Aszalva, majd főzve enyhíti a légúti gyulladásokat. Mint hasmenést megállító gyümölcs ismert. Segít a hasmenésen, de ugyanilyen hatással van a székrekedésre. Élelmi rost-tartalmával segít a táplálkozási rendellenességek megoldásában. Menstruációs görcsök oldására fogyasszunk napi háromszor fél pohár birsalmalevet. Közreműködik a reumás fájdalmak enyhítésében.

Gyógyhatású készítményei

Bélgyulladásra legjobb fél pohár birsalmalé. Jól hűsíti a gyulladást. A legegyszerűbb a lékészítés, de quince cheesefőzve is jó. Éppen csak felfőzni, bele lehet tenni egy kis szegfűszeget a jobb ízért és a gyógyhatás növeléséért, Nyáron a megszárított birsalmalevélből is hatásos teát lehet főzni köhögésre. 1 liter vízben 4—5 összetördelt levelet főzzünk fel, mézzel vagy cukorral ízesítsük, ivóvíz helyett is fogyasszuk.

A birsalma magja enyhe hashajtó. 1 teáskanál egészben lévő birsalmamagot langyos vízben hagyjunk állni fél napig, a keletkezett folyadékot szűrjük le a magoktól. A sűrű folyadékot fogyasztjuk.

A nagyon aromás birslé más levekkel (alma, körte, szőlő) is keverhető. Gyümölcse a természetes pektin-előállítás egyik legfontosabb alapanyaga. Nyers fogyasztásra kevésbé alkalmas, mert a gyümölcs húsa nagyon kemény, íze pedig fanyar, savanykás.

Forrás: Dr. Nagy Jenő – Növények az egészségért (128—129. oldal) Pannon-Literatúra Kft., 2021. ISBN 978 963 459 348 5

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s