A Pick szalámi története

Közzétette:

 

 

Szeged a Tisza folyó partján fekszik. A Szegedhez közeli alföldi, dél-magyarországi megyék (Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád, Békés, Hajdú-Bihar) természeti adottságai kedvezőek aPick_szalámi növénytermesztéshez és az állattenyésztéshez. Ez a földrajzi környezet és az ehhez párosuló szakértelem lehetőséget ad a jellegzetes tulajdonságokkal bíró szalámi sertések tenyésztéséhez. Ezekről a területekről származnak azok az érett sertések, amelyeket Szegeden a szalámi készítéshez használnak fel. A szalámi előállításának főbb lépései: az élőállat állomány előkészítése, a vágás, a félsertések minőségi válogatása, hűtése, csontozása, a sertéshús és a szalonna aprítása, fűszerezés, bélbe töltés, füstölés, szárítás, érlelés, penészkialakítás, csomagolás. A Pick szalámi kiemelkedő tulajdonságait, a harmonikus illatot és az egyedi ízt a helyi sajátosságok adják. Az alapanyag jellegzetessége, a szalámi gyártás hagyományőrző gyártástechnológiája, a Tisza közelségéhez kapcsolódó klimatikus viszonyok, a penészflóra jelenléte, a megőrzött – szalámi mestertől szalámi mesternek átadott – mesterségbeli tudás, mind-mind hozzájárultak ahhoz, hogy a ma már hagyományos terméknek számító szegedi téliszalámi meghódítsa a világot.

Pick Márk 1869-ben alapította meg vállalkozását Szegeden, amelyet fokozatosan fejlesztett, bővített. 1883-ban Olaszországból hozott munkásokkal már nagyobb mennyiségben gyártott szalámit. A nagyüzemi szalámi gyártást 1885-ben indította el. Az alapító 1892. évi halálát követően özvegye és annak fivére tulajdonába került a cég. 1900-ban áthelyezték a szalámigyárat a Felső Tisza-partra. Az állandó hűs tiszai levegő kedvező feltételeket biztosított az érlelés folyamatához. A legidősebb fiú, Pick Jenő – aki már 1898-tól részt vett az irányításban – 1906-ban lépett be a vállalkozásba. A gyár történetében ezzel új korszak kezdődött. Megvásárolta a szomszédos, csődbe ment Tiani szalámigyárat, és így a teljes Tisza-parti ingatlan a Pick család tulajdonába került. Pick Jenő arra törekedett, hogy modernebb eszközökkel alapvető változást valósítson meg. Jó érzéke volt a piachoz, felismerte a reklám jelentőségét. A cég fő terméke a 20. század első évtizedében a szalámi lett. A két világháború között a Pick gyár a magyar élelmiszeripar egyik legjelentősebb üzemévé, a Pick szalámi pedig világmárkává vált. Pick Jenő 1934-től egyedül vezette a szalámigyárat Pick Márk cégnév alatt, egészen az államosításig.

A Pick család vezetése alatt, majd a későbbiekben is nagynevű szalámi mesterei voltak a gyárnak, akiknek mesterség iránti rajongása tiszteletet parancsoló. A szalámi készítés technológiája valóban megkövetelte, hogy a szalámi mester szinte megszállottja legyen a szakmájának. A szalámi mester tudománya többirányú ismeretet követelt, így a paszta összetételének a szabályozása, a fűszerezés, ami a legféltettebb titkok közé tartozott, míg a legfőbb tudományt a füstölés-érlelés jelentette. A minőségi munka nem képzelhető el technikai és technológiai modernizáció nélkül. Ez a szándék és törekvés folyamatosan jelen van a szegedi szalámigyárban. Ennek eredményeképpen az 1950-es évek végére a hűtéstechnika biztosítani tudta az egész éven át tartó folyamatos termelést, így a téliszalámi régi szezonális jellegét csak a nevében őrizte meg. A szakma szeretete, a hagyományok ápolása, a mesterségbeli tudás, az alapvető rátermettség, továbbá a klimatikus viszonyok, a kedvező nyersanyagellátás, a műszaki fejlettség, a gyártástechnológia világszínvonala együttesen biztosítják a Pick szalámi hagyományosan kiváló minőségét.

Hungarikum a PICK Téliszalámi

A PICK márka 145 éves évfordulóját egy szép és örömteli esemény koronázza meg: hivatalosan is hungarikummá vált a PICK Téliszalámi.Pick_szalámi_2

A Hungarikum Bizottság márciusi ülésén jelentették be, hogy a PICK Téliszalámi hivatalosan is hungarikummá vált. „Megkülönböztetésre, kiemelésre méltó érték, amely a magyarságra jellemző tulajdonságával, egyediségével, különlegességével, minőségével a magyarság csúcsteljesítménye, amelyet külföldön és belföldön egyaránt a magyarság eredményeként, kiemelt értékként tartanak számon, védett természeti érték, kiváló nemzeti termék, amit a Hungarikum Bizottság hungarikummá minősít, és ami a törvény erejénél fogva hungarikum” – definiálja a kifejezést a Hungarikum törvény.A PICK Téliszalámi hungarikummá válását a termék számos tipikus, meghatározó tulajdonsága tette indokolttá. A hazai piacon ez a legnagyobb múlttal rendelkező húsipari termék, amely a maga nemében páratlan, utánozhatatlan immáron 145 éve. Magas minőségét a legjobb alapanyagok felhasználása és a szalámi mester gondoskodó odafigyelése garantálja. A PICK Téliszalámi különlegességét és egyben megkülönböztetett státuszát a titkos recepten alapuló ízesítés, az évtizedek óta változatlan gyártási folyamat és a felületén található nemespenész keletkezéséhez és életben tartásához elengedhetetlen mikroklimatikus környezet biztosítja. „Fő célunk, hogy a hagyományok tiszteletben tartásával, valamint kollégáink szakértelmével és elkötelezettségével megőrizzük a PICK márka nemzeti értékét hazánkban és külföldön egyaránt. Büszkék vagyunk rá, hogy egy ilyen elismert márkán dolgozhatunk” – mondta el a hírrel kapcsolatban Madarász László, a Pick Szeged Zrt. marketing igazgatója.

 

Források: PORT.hu – pick.hu

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s