Green pea cream soup

Egészségvédő növények – Zöldborsó

Közzétette:

 

 

(Pisum sativum)

Őshazája minden bizonnyal Afganisztán és Abesszínia. A kőkorszakból Magyarországon, a bronzkorszakból Svájcban találtak borsómagot.Pisum sativumKezdetben csak érett állapotban fogyasztották, zöld állapotban a XIII—XIV. Században kezdték felhasználni. Hazánkban szintén régóta fogyasztott növény, 1664-ből van használatáról írásos emlékünk. Európa országaiban Franciaországban, Nagy-Britanniában és Magyarországon a legnagyobb a zöldborsó vetésterülete. Termése hPisum sativumektáronként átlagban 6 tonna.

Táplálóértéke

Táplálkozási értéke nagy. Jelentőségét a fehérjetartalma, a zöldborsóban levő cukor, valamint A-, B- és C-vitamin tartalma adja.

Hungarian green pea soupA zöldborsó egyik kedvelt nyári táplálékunk. Több fajta közül választhatunk, például a cukorborsó és a velőborsó. A zöldborsónál arra kell vigyázni, hogy ne vénüljön meg, mert akkor már inkább átveszi az érett borsó tulajdonságait, rágóssá Pork stew with green peasválik, elveszíti ízletességét, zamatát. A zöldborsót nemcsak magában, de más főzelékfélékkel is elkészíthetjük. A nagyüzemi konzervgyárak legtöbbször zöld kukoricával keverik, ami főzeléknek és salátának is kitűnő.

Gyógyhatása

isum sativumNem gyógynövény. A borsót gyógyászati célokra ritkábban alkalmazzák, bár sebgyógyító, bélműködést serkentő hatásairól több tudományos közleményben beszámoltak. Vizsgálatok adatai azt mutatják, hogy azokon a vidékeken, ahol a zöldborsót nagy mennyiségben fogyasztják, a különböző gyulladások előfordulásának gyakorisága kisebb.

Gyógyhatású készítményei

A zöldborsót sokféleképpen tudjuk hasznosítani. Betegségek isum sativumgyógyítására legjobb nyersen fogyasztani. Székrekedés esetén ne együk, mert ekkor inkább olyan zöldségre van szükség, amelyiknek nagyobb a rosttartalma, és jobban kitakarítják a beleket. Ha centrifugázzuk a borsót, alaposan mossuk meg a héját is, és azzal együtt centrifugázzuk. Kellemes italt kapunk, amit ízlés szerint keverhetünk más zöldségfélével.

Forrás: Dr. Nagy Jenő – Növények az egészségért (104—105. oldal) Pannon-Literatúra Kft, 2021. ISBN 978 963 459 348 5

One comment

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s