Mennonite Church in Paraguay

A mennoniták: állam az államban

Közzétette:

 

 

A német kultúra egy darabkáját a mennoniták honosították meg Paraguayban. A 16. században anabaptista mozgalom követőiből alakult protestáns gyülekezet hívei az első és második világháború után több hullámban érkeztek Paraguayba. Eredetileg a 18. században hagyták el Németországot s Oroszországban telepedtek le, majd az 1917-es októberi forradalom után továbbköltöztek Amerikába. Paraguayban ma kb. 30—40 ezer mennonita él. Hihetetlen szorgalommal és igénytelenséggel az északnyugati, barátságtalan Chacót az ország legnagyobb, legjövedelmezőbb mezőgazdasági területévé alakították át.

 

Mennonite woman in Paraguay  Mennonites in Paraguay

Paraguayi mennoniták

 

A mennoniták életét a vallás határozza meg, cselekedeteiket a közjó vezérli. A mennonita telepesek ortodox szárnya a hívektől spártaian munkás életet követel, s elutasítja a „bűnös kényelmet” szolgáló modern termelési eljárásokat. A pragmatikus szárny szerint Istennek minden tetszik, ami a közjót szolgálja – ők vezették be a Chacóba a legmodernebb mezőgazdasági termelési és értékesítési módszereket. A belföldi idegenforgalom is az ő kezükben van.

 

Mennonite Church in Paraguay

Mennonita templom Filadelfiában

 

A mennonita kolónia ma állam az államban: széles körű önigazgatási jogokat élvez. A hivatalos nyelv a német. Némiképp archaikus beszédjük azonban a mai németek számára igen furcsán hangzik.

Forrás: Ezerarcú világunk – Amerika (358. oldal) Dunakönyv Kiadó Budapest, 1992 ISBN 963 7961 04 6, ISBN 963 7961 05 3

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s