haseolus vulgaris L.

Egészségvédő növények – Zöldbab

Közzétette:

 

 

(Phaseolus vulgaris L.)

A bab őshazája Mexikó és Közép-Amerika. Mexikóból Afrikába került. (Phaseolus vulgaris L.) A bab őshazája Mexikó és Közép-Amerika. Mexikóból Afrikába került. Egyiptomban és más afrikai országban szintén régóta termesztik. Hazánkba a török hódoltság idején, 1560 körül került. Az egyes földrészek közül Európa területén található a legtöbb bab. Jelentősége Európában a legnagyobb termesztő ország Olaszország, továbbá Spanyolország és Magyarország. Nyáron frissen szedve, télen lefagyasztva, kiolvasztva fogyasztjuk. Magas fehérje- és vitamintartalma miatt a téli időszakban rendszeres étrendbe illesztése javasolt. Sárga és zöld hüvelyű fajtái közül nálunk a sárga hüvelyű a kedveltebb. Táplálóértéke A zöldbab biológiai értéke kisebb, mint a borsóé. A fehérje- és szénhidráttartalma fele csak a zöldborsóénak. Foszfor-, kalcium-, magnéziumtartalma is kisebb. Kevesebb cukrot és keményítőt tartalmaz. A vitaminok közül A-, B1-, B2-, valamint C-vitamin található benne.  Gyógyhatása  Nem gyógynövény. A legtöbb bab gátolja vagy csökkenti a táplálékban lévő koleszterin felszívódását, az emberi testben képződő inzulin felhasználásának szabályozásával enyhíti a cukorbetegek panaszait, és egyes anyagai védelmet nyújtanak a bélbe kerülő karcinogén anyagokkal szemben. A fehér hüvelyű babok terméshéjai gyakori alkotórészei a cukorbetegek és a magas vérnyomásban szenvedők kiegészítő kezelésére ajánlott teakeverékeinek. A zöldbab leve elősegíti a protein emésztését és felszívódását. Serkenti a máj működését. A méregtől segíti megszabadítani a szervezetet. Ilyen méreg lehet az alkohol, a kábítószer is. Gyógyhatású készítményei A zöldbabot igyekezzünk minél kevesebb vízben főzni, és ne daraboljuk fel, mert kilúgozódik belőle a vitamin és az ásványi anyag. Keverékként a párolt zöldségeknek kitűnő része lehet. Ha turmixolás után levét kúraszerűen fogyasztjuk, adagját napi másfél deciliterrel kezdjük, de mennyisége később se haladja meg a kettő és fél decilitert. Keverhetjük más zöldségek levével is, kellemes italát máskor is szívesen fogjuk inni. Forrás: Dr. Nagy Jenő - Növények az egészségért (106—107. oldal) Pannon-Literatúra Kft., 2021. ISBN 978 963 459 348 5Egyiptomban és más afrikai országban szintén régóta termesztik. Hazánkba a török hódoltság idején, 1560 körül került. Az egyes földrészek közül Európa területén található a legtöbb bab.

Jelentősége

Európában a legnagyobb termesztő ország Olaszország, továbbá Spanyolország és Magyarország. Nyáron frissen szedve, télen lefagyasztva, kiolvasztva fogyasztjuk. Magas fehérje- és vitamintartalma miatt a téli időszakban rendszeres étrendbe illesztése various green beansjavasolt. Sárga és zöld hüvelyű fajtái közül nálunk a sárga hüvelyű a kedveltebb.

Táplálóértéke

A zöldbab biológiai értéke kisebb, mint a borsóé. A fehérje- és szénhidráttartalma fele csak a zöldborsóénak. Foszfor-, kalcium-, greem beansmagnéziumtartalma is kisebb. Kevesebb cukrot és keményítőt tartalmaz. A vitaminok közül A-, B1-, B2-, valamint C-vitamin található benne.

Gyógyhatása

Nem gyógynövény. A legtöbb bab gátolja vagy csökkenti a táplálékban lévő koleszterin felszívódását, az emberi testben képződő inzulin fgreen beanselhasználásának szabályozásával enyhíti a cukorbetegek panaszait, és egyes anyagai védelmet nyújtanak a bélbe kerülő karcinogén anyagokkal szemben. A fehér hüvelyű babok terméshéjai gyakori alkotórészei a cukorbetegek és a magas vérnyomásban szenvedők kiegészítő kezelésére ajánlott teakeverékeinek.

A zöldbab leve elősegíti a protein emésztését és felszívódását. Serkenti a máj működését. A méregtől segíti megszabadítani a szervezetet. Ilyen méreg lehet az alkohol, a kábítószer is.

Gyógyhatású készítményei

A zöldbabot igyekezzünk minél kevesebb vízben főzni, és ne daraboljuk fel, mert kilúgozódik belőle a vitamin és az ásványi anyag. Keverékként Pickled green beansa párolt zöldségeknek kitűnő része lehet. Ha turmixolás után levét kúraszerűen fogyasztjuk, adagját napi másfél deciliterrel kezdjük, de mennyisége később se haladja meg a kettő és fél decilitert. Keverhetjük más zöldségek levével is, kellemes italát máskor is szívesen fogjuk inni.

Forrás: Dr. Nagy Jenő – Növények az egészségért (106—107. oldal) Pannon-Literatúra Kft., 2021. ISBN 978 963 459 348 5

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s